13.3 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

Svetovna os zla: Putin se je pohvalil z zelo dobrimi odnosi, ki jih goji z iranskim režimom, slednji pa obtožuje Izraelce genocida

Piše: G. B. 

Da se režimi, ki kršijo človekove pravice, zelo dobro razumejo med seboj, ni nobenega dvoma. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je na  primer danes na srečanju z iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem pohvalil odnose z Iranom. Voditelja sta govorila tudi o vojni med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Naši odnosi se zelo dobro razvijajo,” je Putin dejal Raisiju. Ob tem se je zahvalil za podporo vrhovnega voditelja Irana, ajatole Alija Hameneja.Zahvaljujoč njegovi podpori smo v zadnjem letu pridobili dober zagon,” je povedal.

Odkar je Rusija februarja 2022 napadla Ukrajino, si Moskva prizadeva poglobiti gospodarske in politične vezi s Teheranom. Kot je znano, Iran zalaga Rusijo tudi z modernim orožjem – brezpilotnimi letali, s katerimi Putin napada Ukrajino. Na drugi strani iranski režim grobo krši človekove pravice tudi na domačih tleh. Tudi v Rusiji ni nič bolje.

Putin in Raisi sta se danes pogovarjala tudi o dva meseca trajajoči vojni med Izraelom in Hamasom, ki je povečala napetosti med Izraelom in arabskimi državami na Bližnjem vzhodu. Raisi je ponovno pozval k čimprejšnji ustavitvi bombardiranja Gaze. “To vprašanje danes ni problem le za našo regijo, ampak tudi za celotno človeštvo,” je dejal. Izraelsko vojaško operacijo v Gazi je označil za genocid in zločin proti človeštvu, ki ga podpirajo ZDA, poroča AFP.

Putin se je sicer kmalu po začetku vojne skušal predstaviti kot morebitni mirovni posrednik, ko se je pogovarjal z izraelskimi in arabskimi voditelji. Vendar je jasno, da je v tej zgodbi bolj ali manj tihi zaveznik Hamasa in tudi proiranskega Hezbolaha.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine