18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Sveti sedež odobril blagoslov istospolnih parov – kaj to pomeni?

Piše: Blagovest.si

Vatikan je danes odobril blagoslov istospolnih parov, a obenem vztraja, da se ga ne sme uvesti kot katoliški obred niti ne v kontekstu, povezanem s porokami. Sveti sedež prav tako opozarja, da z blagoslovom ne odobrava tovrstnih razmerij in ne spreminja cerkvenega nauka o zakonski zvezi, poroča STA. 

Mnogi se sprašujejo, kaj to pomeni in ali je vesoljna Cerkev vendarle popustila pod pritiski modernizma, če je papež Frančišek še nedavno zaključil mukotrpno razpravo z liberalno usmerjeno nemško Sinodalno potjo na eni strani ter tradicionalisti na drugi.

V skladu z deklaracijo, ki jo je odobril papež Frančišek, je Vatikan omogočil blagoslovitev “istospolnih parov in parov v neurejenih zvezah”. “Da bi se izognili kakršni koli zmedi, blagoslovov za istospolne pare ne bo mogoče opravljati s kakršnimi koli oblačili, gestami ali besedami, ki so primerne za poroko,” je pojasnil Sveti sedež. “Ne smemo prepovedati bližine Cerkve ljudem v vsaki situaciji, v kateri bi lahko prosili za božjo pomoč s preprostim blagoslovom,” piše v deklaraciji. Sveti sedež ob tem opozarja, da blagoslovi ne odobravajo tovrstnih razmerij in ne spreminjajo cerkvenega nauka o zakonski zvezi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež Frančišek je že večkrat dejal, da bi morala biti Cerkev odprta za vse, “tudi za vernike LGBTQ+”, poroča STA. Že oktobra je poudaril, da bi v Vatikanu lahko odobrili blagoslove istospolnih parov, ne da bi pri tem nasprotovali temeljnemu cerkvenemu nauku o naravi zakonske zveze. Takrat je tudi dejal, da nasprotuje vzpostavitvi uradnih cerkvenih predpisov glede blagoslovov, in namignil, da je najbolje, da se odločitve sprejemajo na ravni župnij.

Več TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine