16.4 C
Ljubljana
petek, 18 junija, 2021

Svet narobe: Salviniju grozi nov sodni postopek zaradi zadrževanja migrantov na morju

Nekdanjemu italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju grozi nov sodni postopek, in sicer zaradi zadrževanja migrantov na ladji španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms. Sodišče v Palermu je od senata zahtevalo odvzem imunitete Salviniju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 

Palermsko sodišče je od senata zahtevalo odvzem imunitete Salviniju, da bi lahko sprožili postopek proti njemu zaradi protipravnega odvzema prostosti in zlorabe oblasti. Postopek je povezan z zadrževanjem 164 migrantov na ladji španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms avgusta lani. Na ladji jih je tedanji notranji minister zadrževal 20 dni, saj ladja ni smela vpluti v pristanišče.

Senat v Rimu je sicer marca lani zavrnil odvzem imunitete Salviniju. Sodišče je to zahtevalo, ker avgusta 2018 ni dovolil izkrcanja 177 migrantov z ladje italijanske obalne straže Diciotti.

12. februarja pa bo senat glasoval o odvzemu imunitete vodji Lige v primeru zadrževanja 131 rešenih migrantov, ki so bili julija lani več dni na ladji obalne straže Gregoretti.

Kot notranji minister je Salvini zasledoval strogo migracijsko politiko zaprtih pristanišč. Številni rešeni migranti so obstali na ladjah pred italijanskimi pristanišči, dokler niso druge države članice EU privolile v njihovo sprejetje oziroma niso našli druge države za izkrcanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine