13.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Švedski parlament izglasoval nezaupnico socialdemokratskemu premierju Löfvenu

Švedski parlament je danes izglasoval nezaupnico premierju Stefanu Löfvenu. 204 poslanci iz desnosredinske opozicije in desnice so glasovali proti socialdemokratskemu premierju, 142 ga je podprlo, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Na Švedskem so bile 9. septembra parlamentarne volitve, po katerih je moral novoizvoljeni parlament v dveh tednih obvezno glasovati o zaupnici premierju.

“Švedska potrebuje novo vlado, ki bo imela široko politično podporo za izvedbo reform,” je pred glasovanjem dejal vodja desnosredinske opozicijske koalicije Ulf Kristersson.

Löfvenov levosredinski blok si je na volitvah zagotovil 144 sedežev, medtem ko je desnosredinsko zavezništvo štirih opozicijskih strank pod vodstvom Kristenssove Zmerne stranke osvojilo 143 mandatov.

Švedski demokrati so z 62 poslanci jeziček na tehtnici in so podprli nezaupnico Löfvenu.

Na volitvah torej noben od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Švedskim demokratom zato pripisujejo ključno vlogo pri sestavljanju vlade, čeprav je Kristersson zavrnil sodelovanje z njimi. Švedski demokrati so sicer izrazili pripravljenost, da podprejo Kristerssona za premierja, če bodo lahko imeli vpliv na vladno politiko.

Po izglasovani nezaupnici bo Löfven opravljal tekoče posle, predsednik parlamenta Andreas Norlen pa bo v prihodnjih dneh začel pogovore z vodji strank o mandatarju za sestavo nove vlade. Pričakovati je, da bo Norlen nalogo zaupal Kristressonu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine