24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Švedska vendarle v Nato? Turški predsednik Erdogan prižgal zeleno luč

Piše: G. B. 

Kot kaže, se bo Švedska lahko pridružila zvezi Nato. Za ta korak je seveda potrebno soglasje vseh dosedanjih članic, med njimi je tudi Turčija. Odnosi med državama so bili precej časa napeti zaradi “dejanj, usmerjenih proti islamu”. Zato so iz Turčije prihajale grožnje, da soglasja za vstop Švedske v Nato ne bo. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes podpisal pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, ki ga je v torek potrdil turški parlament. Protokol je bil objavljen v uradnem listu, s tem pa je Turčija ratificirala protokol, poročajo tuje tiskovne agencije. Švedska sedaj za vstop v Nato potrebuje še zeleno luč Madžarske.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva junija istega leta v Madridu.

Finska se je zavezništvu priključila aprila lani, Švedska pa po turški potrditvi sedaj čaka le še na zeleno luč Madžarske. Ta je blokado pristopa utemeljila s švedsko kritiko stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem.

Madžarski premier Viktor Orban je v torek švedskega kolega Ulfa Kristerssona povabil v Budimpešto na pogovore o vstopu Švedske v Nato. Kristersson je danes potrdil, da je pripravljen na srečanje z Orbanom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine