1 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

Švedska postala najbolj »eksplozivna« država v Evropi

Piše: A. S.

Kulturna obogatitev Švedske z migranti iz tretjega sveta naj bi pripeljala do tega, da je Švedska postala država, v kateri je največ eksplozij v Evropi, kar je posledica spopadov med kriminalnimi migrantskimi združbami. Na to je za švedski časopis Svenska Dagbladet opozoril gostujoči predavatelj Univerze Malmö in višji sodelavec Univerze Lund, Ardavan Khoshnood, ki je dejal, da je Švedska »evropska prestolnica bombnih napadov«. Od vseh držav na svetu pa naj bi bila po številu bombnih napadu v mirnem času, torej v državah, kjer ni nikakršne vojne, le Mehika pred njo, je poudaril priznani kriminologist.

»V tem pogledu Švedska močno izstopa«, je dejal Khoshnood, in dodal, da je skupaj s svojimi kolegi iz Stockholma ugotovil, da je Mehika od držav, ki niso v vojni, edina na svetu, kjer je več eksplozij, kot na Švedskem.

Več švedskih mest po vsej državi je zajelo nasilje zaradi obračunov med kriminalnimi tolpami, oblasti pa si prizadevajo znova vzpostaviti zakon in red. Pri tem zaenkrat še niso deležne večjih uspehov, saj naj bi bilo letos na Švedskem zabeleženih že 130 bombnih napadov, medtem ko jih je bilo lani 127.

Koshnood je ob tem povedal: »Še trije meseci nas ločijo do novega leta, število eksplozij pa je že na isti stopnji kot leta 2019, ko je bilo zabeleženih 133 bombnih napadov. V naši bližini ni države, ki bi se lahko primerjala s tem.” Opozoril pa je tudi, da so tisti, ki so odgovorni za napade, v tem pogledu precej napredovali: »Vse bolj se poslužujejo močnih eksplozivnih detonacij. Na začetku je šlo predvsem za metanje ročnih granat, sedaj pa uporabljajo ekplozivna sredstva z bolj naprednim detoniranjem.”

Letos septembra se je stanje še bolj zaostrilo, saj je prišlo do kar 11 usodnih streljanj in 11 eksplozij po vsej državi. Zadnji bombni napad se je zgodil konec septembra v stanovanjskem bloku v Uppsali, ki se nahaja dobro uro vožnje od Stockholma. V eksploziji je umrla 25-letnica, ki ni bila povezana s kriminalnimi tolpami. Tarča napadalcev naj bi bil eden izmed njenih sosedov, sodelavec t.i. »kurdskega lisjaka« Rawe Majida. 37-letni Majid je sicer vpleten v boj za prevlado znotraj zloglasne kriminalne tolpe Foxtrot. Uporaba eksplozivov z detonacijami med tolpami je nov pojav na Švedskem, ki se je pojavil v tem stoletju. No, sorazmerno z množičnimi migracijami se je višala tudi stopnja kriminala, kar je vodilo do bombnih napadov, ki so se začeli stopnjevati po letu 2010. Od leta 2018, ko je začel Urad za preprečevanje kriminala beležiti statistike, je na Švedskem vsako leto med 79 in 133 bombnih napadov.

Zaradi zadnjega vala nasilja je premier Ulf Kristersson naslovil Švede, v svojem nagovoru pa je poudaril, da sta glavna dejavnika, odgovorna za trenutno krizo, »politična lahkovernost« in »neuspešna integracija«. Izrazil je veliko skrb zaradi vzpona kriminalnih tolp in »otroških vojakov« na švedskih ulicah. Dan kasneje so potekali izredni pogovori z vodjo policije in vrhovnim poveljnikom vojske o tem kako bi lahko vojska priskočila na pomoč preveč obremenjeni policiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine