3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Švedska obalna straža: Uhajanje plina iz Severnega toka še ni končano

Piše: C. R., STA

Plin iz poškodovanega plinovoda Severni tok pod Baltskim morjem kljub drugačnim poročanjem čez vikend še vedno uhaja, je danes sporočila švedska obalna straža. Še več, na enem mestu se je manjše puščanje po navedbah Švedov okrepilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2, prek katerega teče dobava plina iz Rusije v Evropo, so prejšnji teden potrdili štiri puščanja. Strokovnjaki sumijo, da sta bila plinovoda bombardirana, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi. Ta je v preteklih mesecih dobavo plina stari celini že močno zmanjšala, potem ko so zahodne države zaradi invazije na Ukrajino proti Rusiji uvedle več sankcij.

Čez vikend so danske oblasti sporočile, da iz Severnega toka plin ne uhaja več. Švedska obalna straža je danes potrdila, da se je sicer puščanje iz večje poškodbe očitno ustavilo. O puščanjih na danskem ozemlju pa danes ni bilo novih poročil, navaja dpa.

Poročilo, da se je puščanje ustavilo, je sicer temeljilo na podatkih, ki jih je operater plinovodov Nord Stream posredoval Danski in Švedski. Na njunih ozemljih je namreč prišlo do puščanj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine