9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Sumljive okoliščine smrti zagrebškega župana, na delu je tožilstvo!

Piše: C. R.

Zagrebško tožilstvo je sprožilo preiskavo okoliščin smrti zagrebškega župana Milana Bandića, ki je konec februarja umrl zaradi srčne kapi. Bandićevo smrt so spremljale nasprotujoče si informacije o tem, na katerem naslovu je bil, ko se je zgrudil. Tožilstvo ugotavlja, ali je šlo za kaznivo dejanje opustitve zdravstvene pomoči, poroča STA.

Tožilstvo je danes za hrvaške medije potrdilo, da so v sodelovanju s policijo sprožili preiskavo o tem, kaj se je zgodilo v soboto, 27. februarja, zvečer v enem od stanovanj v elitni zagrebški soseski Vrhovec, kjer je Bandića zadela kap. Dolgoletni zagrebški župan je nato umrl v bolnišnici.

Glede na to, da preiskava ni javna, niso objavili podrobnosti. Za tožilstvo je menda ključno vprašanje, ali so Bandiću pomagali takoj, ko ga je zadela kap, saj je opustitev nudenja pomoči osebi v nevarnosti kaznivo dejanje.

Preiskavo so sprožili, ko je zagrebški aktivist Stjepan Perko 11. marca kazensko ovadil prijatelja pokojnega župana Gzima Redžepija in Sergija Ivanovića, ki sta trdila, da sta bila z Bandićem, ko se je zgrudil v Ivanovićevem stanovanju. Kasneje se zgodbi Redžepija in Ivanovića o tem, kako so preživeli soboto z Bandićem in kdo je vse bil v njihovi družbi, nista več ujemali.

Zagrebški tednik Nacional je objavil navedbe Ivanovića, da so se družili tudi z milijarderjem šejkom Muhamedom Alabarjem iz Združenih arabskih emiratov, ki naj bi se zanimal za izvedbo spornega Bandićevega projekta “zagrebški Manhattan”, v okviru katerega je bila predvidena izgradnja luksuznega poslovno-stanovanjskega kompleksa na območju današnjega zagrebškega hipodroma ob reki Savi.

Ob vložitvi ovadbe je Perko novinarjem dejal, da je ovadil tudi dotedanjo tesno Bandićevo strankarsko sodelavko in stomatologinjo Natalijo Prico, ki živi v isti soseski kot ovadena Bandićeva prijatelja. Zdravniki naj bi prišli po Bandića na naslov, na katerem je živela nekdanja hrvaška miss universe in manekenka Prica, ki je bila tudi predsednica podmladka Bandićeve stranke BM 365 – Stranka dela in solidarnosti.

Po tragičnem dogodku uprava zagrebške nujne medicinske pomoči ni želela uradno potrditi, na kateri naslov so reševalci prišli po Bandića. Več neuradnih virov iz zdravstvenih krogov je za hrvaške medije potrdilo, da so Bandića odpeljali v bolnišnico z naslova, na katerem živi Prica. Bandića in Prico so v zadnjem nekaj več kot letu dni pogosto videvali skupaj v večernih urah, tudi v zlatarnah in prodajalnah krzna.

Medtem sta Bandićeva vdova in hčerka preko svojih odvetnikov zahtevali, da mediji ne vdirajo v njuno zasebnost med žalovanjem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine