21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Sueški prekop še vedno blokiran, razlog za nesrečo je očitno tehnična napaka ali celo človeški faktor

Piše: C.R.

Močan veter ni bil glavni razlog, da je tovorna ladja MV Ever Given v torek nasedla v Sueškem prekopu in ga zablokirala, so danes sporočili upravljavci prekopa. Lahko bi šlo tudi za tehnično ali človeško napako, so dodali.

“Močan veter in vremenski dejavniki niso bili glavni razlog, da je ladja nasedla. Lahko bi šlo tudi za tehnično ali človeško napako,” je na novinarski konferenci povedal vodja egiptovskega organa, ki upravlja prekop, Osama Rabie.

Na vprašanje, kdaj bi lahko ladjo znova splavili, je odgovoril, da je možno “danes ali jutri, odvisno od odzivnosti ladje na plimovanje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavil je tudi delo vlačilcev in bagrov, da bi osvobodili premec in vijake ladje. V petek ob 22.30 so se vijaki lahko znova zavrteli, a ne s polno hitrostjo. Zaradi plimovanja so se kasneje znova ustavili. Povedal je, da so začeli nato znova z bagri odstranjevati zemljino. “Tip zemljine, s katero imamo opravka, je zelo zahteven,” je povedal. Zagotovil je, da blokada ni povzročila niti škode niti onesnaženja.

Dodal je, da na prehod prekopa, ki povezuje Rdeče in Sredozemsko morje, čaka več kot 300 ladij. Portal, specializiran za novice o pomorstvu, Lloyd’s List ocenjuje, da blokada zadržuje blago v vrednosti 9,6 milijarde ameriških dolarjev na dan.

Rabie pa je ocenil, da Egipt za vsak dan, ko je prekop zaprt, izgubi med 12 in 14 milijonov dolarjev dohodkov. Ob tem se je ZDA, Kitajski in Združenim arabskim emiratom zahvalil za podporo.

V Sueškem prekopu je v torek nasedla 400 metrov dolga in 59 metrov široka kontejnerska ladja MV Ever Given. Ladja, ki jo upravlja tajvanska družba, pluje pa pod panamsko zastavo, je obrnjena počez in v celoti blokira prekop. Takoj po nesreči so poročali, da naj bi ladjo zajel močan veter, zaradi česar se je obrnila, zadela dno in nasedla.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine