4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Sudan: po sporazumu z vojsko, premier Abdulah Hamdok znova na vladi

Piše: Jože Jan

Sudanska vojska je to nedeljo s politiki podpisala sporazum o končanju politične krize, ki jo je sprožil državni udar 25. oktobra. Sporazum omogoči vrnitev Abdula Hamdoka na mesto predsednika vlade.

Hamdok, ki je bil od državnega udara v hišnem priporu, se je včeraj znova javno pojavil v predsedniški palači v Kartumu skupaj z vojaškim voditeljem in predsednikom suverenega sveta Abdelfatahom al Burhanom. Oba sta podpisala 14 točk sporazuma. »Uspelo nam je znova našo državo preusmeriti na pravo pot,« je dejal Hamdok v govoru po podpisu.

»Odločitev Al Burhana o odstranitvi premierja je preklicana,« piše v zadnji točki sporazuma, ki določa tudi »izpustitev vseh političnih pripornikov«. Ta je bil eden od Hamdokovih pogojev za vrnitev na mesto predsednika vlade.

Vojaška in civilna oblast sta se dogovorili, da bosta oblikovali »vlado tehnokratov in neodvisnih osebnosti« in, da se suvereni svet – v rokah vojakov – »ne bo vmešaval v delo izvršne oblasti«. Ponovno so potrdili tudi pomen ustavnega sporazuma, podpisanega leta 2019 po odstavitvi diktatorja Omarja Al Bashirja, kot »osnovo za tranzicijo do volitev« leta 2023.

V drugi točki sporazuma je bilo odločeno, da se sproži »preiskava smrtnih žrtev in ranjenih civilistov med protesti, ki so potekali po državnem udaru, in privesti odgovorne pred sodišče.« Po neuradnih podatkih, je od 25. oktobra na pohodih umrlo najmanj 40 ljudi, od tega štirje mladoletniki.

Hamdok je izjavil, da podpisani sporazum »odpira vrata reševanju problemov tranzicije in njenih izzivov« in poudaril, da je tranzicijska vlada od odstavitve Al Bashirja uspela končati z mednarodno izolacijo, odstranila Sudan s seznamov terorizma in izboljšala gospodarstvo.

Al Burhan je po Hamdokovem govoru poudaril, da je s tem novim sporazumom »mogoče vzpostaviti pravo podlago za prehodno obdobje. Obljubljamo, da bomo skupaj dosegli svobodne in poštene volitve,« je dejal. Vojaki so 25. oktobra po državnem udaru aretirali Hamdoka in druge sudanske politike, vendar so jih morali zaradi manifestacij in mednarodnih pritiskov izpustiti in z njimi podpisati sporazum. Mnoge države, Organizacija Združenih narodov in Evropska unija so pozvali k izpustitvi vseh političnih pripornikov.

To nedeljo so izpustili prve štiri politične zapornike, vodja političnih strank Umma , Baath in Sudanske kongresne stranke ter svetovalca premierja za politične zadeve. Preostale politične zapornike, katerih število vojaki niso dali v javnost, bodo izpuščeni v naslednjih urah. 

Vir: El Día, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine