10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Streljali na glavnega svetovalca ukrajinskega predsednika! Je za poskusom atentata Moskva?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Glavni svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bil tarča strelskega napada med poskusom atentata. Pri tem je bil ranjen voznik njegovega avtomobila. Pojavljajo se namigovanja, da bi bila lahko v zadevo vpletena Rusija, a je uradna Moskva govorice že zanikala. Sum pa leti tudi na domače oligarhe. Zelenski naj bi bil njihov trn v peti zaradi načrtovanih sprememb, ki bi zmanjšale njihovo moč. 

V avtomobil, s katerim se je prevažal glavni pomočnik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je bilo v sredo izstreljenih več nabojev. Šlo naj bi za poskus atentata. Voznik avtomobila je pri tem utrpel hude telesne poškodbe. Govora je o več kot desetih kroglah, ki so končale v vozilu v okolici Kijeva. Oblasti so v zadevi sprožile kazensko preiskavo zaradi suma naklepanja umora, poroča DW.

Neidentificirani posamezniki so več kot deset nabojev izstrelili iz avtomatskega orožja kalibra 7.62. Predsednikov pomočnik Serhij Šefir po uradnih informacijah ni bil ranjen. Slednji sicer vodi skupino svetovalcev, ki je blizu predsedniku in ki je trenutno v New Yorku na Generalni skupščini ZN. Ob tem ostaja odprto vprašanje o povodu za napad. Zelenski je namreč prevzel oblast z obljubami, da bo “obračunal” z ukrajinsko oligarhijo.

Serhij Šefir

In načrtovan atentat bi lahko bil posledica teh naporov. Ukrajinski parlament naj bi ravno v tem tednu razpravljal o predsedniškem zakonu, namenjenem zmanjšanju vpliva oligarhov. Kljub napadu pa Zelenski ostaja neomajen pri svoji odločitvi, da se bo boril proti kriminalu in velikim vplivnim skupinam s kapitalom ter da bo počistil gospodarstvo.

Moskva je vpletenost v napad že zanikala
Ob tem čuti odgovornost do ukrajinskih volivcev, ki so mu namenili glasov – da med svojim mandatom izpelje te ključne spremembe. Predsednik pa je še dejal, da ne ve, kdo se skriva za napadom, je pa obljubil oster odziv. Izvor napada je lahko tako znotraj kot tudi zunaj države. Ob tem ni izključena možnost vpletenosti Rusije, saj naj bi ta že pokazala, da je zmožna organizirati teroristične napade v različnih državah. Toda Kremelj je vpletenost v dogodek že zanikal.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine