24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Stranka Slovenska skupnost opozarja na ogroženo zastopanost Slovencev v italijanskem parlamentu

Stranka slovenske manjšine v Italiji Slovenska skupnost (SSk) je danes v pismu premierju Marjanu Šarcu in zunanjemu ministru Miru Cerarju opozorila na ogroženo zastopanost Slovencev v italijanskem parlamentu.

 

Opozarjajo, da se je v italijanskem parlamentu pred dnevi, tokrat s podpisom senatorja Roberta Calderolija, znova pojavil osnutek ustavnega zakona, ki cilja k drastičnemu zmanjšanju števila izvoljivih članov senata in poslanske zbornice. Predlagatelj svojo pobudo utemeljuje s potrebo po racionaliziranju zakonodajnih postopkov in zmanjšanju stroškov za delovanje državnih organov.

Med prvimi so izrazili svoje nasprotovanje predstavniki nemške manjšine na Južnem Tirolskem, ki so opozorili, da bi to privedlo do zmanjšanja teže njihovega zastopstva v parlamentu in posledičnega nižanja ravni zaščite nemške narodne skupnosti. Z njimi je takoj potegnila avstrijska zunanja ministrica, ki je potrdila, da je ogrožena mednarodne bilateralna pogodba, ki ureja področje zaščite manjšine, piše v pismu, ki ga je podpisal deželni politični tajnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec.

SSk izpostavlja, da zmanjšanje skupnega števila članov parlamenta “neposredno ogroža itak že sramotno skromne možnosti izvolitve slovenskega zastopnika na osnovi veljavne zakonodaje in ustavnega okvira”. Slovencem tako po oceni SSk grozi “brezkompromisno izničenje vsake možnosti zastopanosti v italijanskem parlamentu”.

Slovensko vlado pozivajo, da že v tej fazi jasno in odločno intervenira v odnosu do italijanskih institucionalnih sogovornikov, da opozori na razvidno razliko med stanjem v Sloveniji in Italiji ter posledično izpostavi zahtevo, da se v napovedane zakonske in ustavne spremembe zapiše tudi načelo zajamčene zastopanosti slovenske narodne skupnosti v obeh domovih italijanskega parlamenta.

Pri tem izpostavljajo, da Slovenci v Italiji že vrsto let zahtevajo spoštovanje mednarodnih dogovorov oziroma vsaj načela, ki v zaščitnem zakonu iz leta 2001 narekuje v volilni zakonodaji olajšane poti za izvolitev slovenskih zastopnikov v obeh domovih parlamenta. Dejansko namreč niti sedanji volilni zakon ne nudi nobenih zagotovil, tako da so letos izvolili svojo zastopnico v senat zaradi spleta srečnih in verjetno neponovljivih naključij.

Menijo, da je treba pravila spremeniti. Model vidijo v evropski in deželni volilni zakonodaji, ki predvideva olajšane pogoje za nastopanje samostojne in suverene manjšinske liste. Pri tem kot idealno izpostavljajo rešitev, ki za italijansko in madžarsko narodno skupnost velja v Sloveniji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine