16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

“Stradamo!” Prebivalci zaprtega Šanghaja ob obisku namestnice premierja obupani

Piše: Ivan Šokić 

Šangahaj je zaradi novega izbruha okužb s covid-19 že dalj časa zaprt. Težave, ki pestijo prebivalce pa so iz dneva v dan hujše. Ob obisku namestnice kitajskega premierja Sun Chunlan je tako bilo slišati prebivalce mesta, ki vpijejo, da jih oblasti stradajo in nimajo hrane. 

“Ni več hrane!” in “Stradamo!” je bilo slišati obupane klice ljudi, ki so zaradi zaprtja mesta ujeti v svojih stanovanjih. Obisk namestnice kitajkega premierja Sun Chunlan je sicer minil v spremstvu roja lokalnih uradnikov, kamermanov, večih kombijev z zatemnjenimi stekli in celo vrsto policijskih vozil. Vse to pa ni ustavilo prebivalcev, da ne bi klicali za Sunovo in ji spraševali ali jim lahko pošlje vsaj nekaj zelenjave.

Uradna delegacija se na obupane klice svojih državljanov ni odzivala. Tudi ne gre za prvi tak obisk Sunove, ki je bila na mesto namestnice premierja postavljena leta 2018, zadnji dve leti pandemije pa je obiskovala mesta z izbruhi covid-19 in ustvarjala vtis, da je kitajski komunistični partiji mar za tegobe njenih državljanov.

Sporočilo iz Pekinga, ki ga je Sunova predala oblastem v Šanghaju je jasno. Ne sme biti nikakršnega odstopanja od ničelne tolerance okužb s covid-19. Oblasti pa morajo v najkrajšem času dobiti to bitko proti koronavirusu. V Šanghaju so sicer v veljavi drakonski ukrepi, poteka pa tudi množično testiranje. Šanghaj sicer šteje več kot 26 milijonov ljudi.

Mesto naj bi bilo v celoti zaprto vsaj do 1. Maja. Po poročanju Epoch Times v številnih sosekah vlada kaos. Ljudje ne morejo priti do zdravstvenih storitev, primanjkuje hrane, starostniki pa umirajo v osami v domovih za ostarele, celo dojenčke ločujejo od mater v primerih, da je eden od njiju pozitiven na covid-19. 

Kar je najhuje, za lakoto ni krivo pomanjkanje hrane, temveč drakonski ukrepi. Na spletu se pojavljajo videi, ki prikazujejo tovornjake s hrano na obrobju mesta, ki ne morejo priti v mesto. Zelenjava in sadje gnijejo na pločnikih, medtem ko je pred zasilnimi karantenami mogoče videti polne zaboje hrane v smetnjakih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine