2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Stoltenberg: Na kibernetske napade bodo morda nujni odgovori, ki ne bodo obsegali le kibernetskega prostora

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je zatrdil, da si Nato ne želi nove oboroževalne tekme z Rusijo. Opozoril je tudi, da bo Nato drugič v svoji zgodovini sprožil mehanizem kolektivne obrambe, če bo zavezništvu grozil kibernetski napad večjih razsežnosti.

 

“Ne želimo nove oboroževalne tekme, osredotočamo se na to, kako odgovoriti na odločen in hkrati sorazmeren in defenziven način,” je dejal Stoltenberg med obiskom v Kanadi, poročajo tuje tiskovne agencije. “Ne želimo nove hladne vojne,” je dodal.

Stoltenberg je to odgovoril na vprašanje o možnosti novih sankcij proti Rusiji zaradi zastrupitve nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, za katero London krivi Moskvo, ki pa obtožbe zavrača.

Na novinarski konferenci s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem je še dejal, da Nato kibernetske grožnje jemlje zelo resno, saj jih je čedalje več in so lahko prav tako uničujoče kot navadne vojne.

Leta 2014 se je zavezništvo dogovorilo, da lahko v primeru kibernetskega napada sproži 5. člen severnoatlantske pogodbe in odgovor celotnega zavezništva. Omenjeni člen sicer določa, da je napad na eno zaveznico napad na vse, v 69-letni zgodovini pa so ga sprožili le enkrat, po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001.

Stoltenberg je še dejal, da bodo na kibernetske napade morda nujni odgovori, ki ne bodo obsegali le kibernetskega prostora

Zadnje novice

Sorodne vsebine