24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Število smrtnih žrtev potresov v Turčiji in Siriji preseglo 42.000

Piše: C.R., STA

Število smrtnih žrtev katastrofalnih potresov, ki so prejšnji teden prizadeli Turčijo in Sirijo, se je po zadnjih podatkih povzpelo nad 42.000. V Turčiji so našteli že 36.187 mrtvih, v Siriji pa za zdaj beležijo najmanj 5900 mrtvih. Turške oblasti so dodale, da je bilo ranjenih 100.000 ljudi, regijo pa je prizadelo več kot 4300 popotresnih sunkov.

Turške oblasti so v sredo povečale število regij, ki so jih pretekli teden prizadeli potresi, z deset na enajst. Po novem se sedaj tudi vzhodna turška provinca Elazig uradno šteje za območje nesreče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako so oblasti opravile inšpekcijske preglede več kot 387.000 zgradb v prizadetih provincah. Skupno je porušenih oziroma močno poškodovanih 50.576 stavb, vse poškodovane stavbe pa bo treba porušiti. Turško pravosodno ministrstvo je medtem že vzpostavilo posebno enoto za preiskavo domnevne malomarnosti v gradbenem sektorju, ki naj bi doslej aretirala najmanj 12 ljudi.

Generalni sekretar zveze Nata Jens Stoltenberg, ki je danes obiskal Turčijo, je sporočil, da bo zavezništvo zagotovilo zatočišča več tisoč razseljenim osebam v Turčiji. “Nato gradi začasna zavetišča in namerava v prihodnjih dneh in tednih v državo poslati več deset tisoč šotorov,” je povedal skupni novinarski konferenci s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem.

Poudaril je, da je bila to najbolj smrtonosna naravna nesreča na ozemlju zavezništva od ustanovitve Nata in dodal, da bo Nato za prevoz pomoči uporabil svoje strateške letalske zmogljivosti.

V Turčiji so sicer v začasna bivališča namestili že okoli 1,2 milijona ljudi, postavljenih je bilo več kot 206.000 šotorov, s prizadetih območij pa so evakuirali 400.000 ljudi.

Tudi danes iz prizadetih regij prihajajo nova poročila o preživelih, ki so jih rešili izpod ruševin uničenih zgradb. V prizadeti provinci Kahramanmaras so reševalci po poročanju Reutersa po 248 urah uspešno rešili 17-letno žensko. V sredo pozno zvečer pa so v provinci Hatay rešili tudi 13-letnega dečka.

Turška policija je v sredo po poročanju državnih medijev pridržala moškega, ki je poskušal iz bolnišnice v provinci Hatay ukrasti otroka. Moški naj bi se izdajal za policijskega načelnika, a je bolnišnično osebje ugotovilo, da je njegova izkaznica ponarejena.

Ko so policisti moškega pridržali, so pri njem našli ponarejene policijske in vojaške izkaznice, zlato ter denar v vrednosti približno 6500 dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine