29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Število mrtvih in ranjenih civilistov v Afganistanu tudi lani preseglo 10.000; največji krivdo za to nosijo talibani

V spopadih v Afganistanu so po podatkih misije Združenih narodov v Afganistanu (Unama) samo v letu 2019 umrli 3403 civilisti, še 6989 pa jih je bilo ranjenih. Število mrtvih in ranjenih civilistov tako že šesto leto zapored presega številko 10.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih misije Unama so večino žrtev med civilnim prebivalstvom zakrivile nevladne oborožene skupine – 47 odstotkov talibani in 12 odstotkov skrajna skupina Islamska država. Provladnim silam Unama pripisuje krivdo za 28 odstotkov žrtev med civilisti, za 16 odstotkov naj bi bile odgovorne afganistanske varnostne sile, za osem odstotkov pa mednarodne sile.

Številke za lansko leto sicer kažejo na petodstotni upad števila civilnih žrtev v primerjavi z letom 2018. Kljub temu pa število mrtvih in ranjenih civilistov že šesto leto zapored presega številko 10.000. Unama podatke sicer zbira od leta 2009, v lanskem letu pa je po njenih informacijah skupno število civilnih žrtev spopadov preseglo število 100.000.

Ravno danes je sicer začelo veljati sedemdnevno obdobje zmanjšanega nasilja med taliban ter afganistanskimi vladnimi silami in njihovi mednarodnimi zavezniki. Konec prihodnjega tedna naj bi ZDA in talibani podpisali tudi delni mirovni dogovor.

Kot je poudaril vodja misije Unama Tadamichi Yamamoto, je nujno, da sprte strani izkoristijo trenutek in dosežejo prekinitev spopadov. “Življenja civilistov je treba zaščititi in si prizadevati za mir,” je dejal.

Po mnenju poznavalcev največjo krivdo za tako visoko številko nosijo barbarski (islamski) talibani, ki pobijajo civiliste vsepovprek.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine