9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Ste vedeli, kako se je koronavirus zadnje dni razpasel na otoku Brač? To morate prebrati! Napovedujejo popolno izolacijo otoka

Mediji zadnje dni poročajo, da se je novo žarišče Covid19 pojavilo na dalmatinskem otoku Brač, ki bo očitno doživel pravo turistično katastrofo. Epidemija se je tam komaj dobro začela in mnogi se bojijo, da se bodo strogi ukrepi zavlekli krepko čez poletje. To pa pomeni, da bo otok za turiste zaprt.

 

Sedaj so mediji tudi razkrili, kaj je razlog za razširitev epidemije. Vse se je začelo pri pastirju iz Nerezišća na Braču, ki se je zaradi težav s srcem zdravil v splitski bolnišnici, star pa je že preko osemdeset let. Po povratku iz nje so ga obiskovali nečaki in nečakinje ter ga negovali, očitno pa niti sam ni vedel, da je okužen. V kontaktu je bil s 37 ljudmi, že takoj jih je bilo okuženih 22. Bil naj bi samski, sprva je z njim živel tudi njegov brat, ki je že pokojni in je bil prav tako samski ter brez otrok. Ukvarja pa se z ovcami in kozami in tako rekoč že vse življenje živi v Nerezišću. Po težavah s srcem ni mogel več hoditi brez pomoči, prav tako pa so se pri njem izmenjevali nečaki in ga negovali. V kratkem naj bi se sicer preselil v dom za starejše Supetar na Braču.

A še preden so odkrili, od kod se širi okužba, so vmes zabeležili še 40 novih primerov okužbe. Med njimi so tudi avtomehanik, ki opravlja delo za celoten otok, lastnik mesnice, trener športnega kluba in še marsikdo. Nekateri viri trdijo, da je okuženih že najmanj polovica prebivalcev otoka. Čeprav so otočani že računali na vrnitev v normalno življenje, pa jih očitno čaka nova karantena in negotovo poletje. Gibanje bo za zdaj strogo omejeno, za zapuščanje doma pa bodo obvezne prepustnice. 

Vzpostavili smo tudi kontakt s ponudnico apartmajev v kraju Pučišća na Braču. Kot pravi, so nekoliko prestrašeni. V tem mestu je za zdaj zabeleženih pet okuženih oseb, sedaj čakajo na rezultate testov vseh, s katerimi so imeli kontakte. Bilo pa naj bi čez sto ljudi. Vse glasnejše so tudi govorice, da bodo otok popolnoma zaprli.

Brač je sicer otok nasproti Splita, na njem se nahaja tudi letališče ter šola za kamnoseštvo. Braški kamen se med drugim nahaja tudi v sami rezidenci predsednika ZDA v Beli hiši. Turistično najbolj znan kraj je Bol na Braču z znamenito plažo v obliki »peščenega jezika«, ki sega v morje, kraj pa močno privlači tudi številne ljubitelje tenisa.

 

…………….

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine