3.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Ste vedeli, da je britanska kraljeva družina v sorodu s slavnimi celjskimi grofi?

Piše: Vladka Blažič

V kapeli sv. Jurija v gradu Windsor so včeraj pokopali moža angleške kraljice Elizabete II. princa Philipa. Pogrebni svečanosti je, namesto predvidenih 800 udeležencev, prisostvovalo le 30 članov najožje kraljeve družine, kar je bila tudi želja pokojnega princa. To je bilo primerno tudi zaradi trenutnih epidemioloških razmer, poroča STA.

Pogrebno bogoslužje v kapeli je vodil dekan windsorskega gradu David Conner ob navzočnosti canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja. Conner je uvodoma povedal, da je bilo prinčevo življenje »blagoslov za vse nas«. »Navdihoval nas je s svojo neomajno zvestobo naši kraljici, služenjem narodu in Commonwealthu s svojim pogumom, trdnostjo in vero,« je dejal.

Princ z grškimi in danskimi koreninami

Princ Philip je bil rojen 10. junija 1921 na grškem otoku Krf. Rodil se je v grško in dansko kraljevo družino, ki pa je bila izgnana iz države, ko je bil še otrok. Šolal se je v Franciji, Nemčiji in Združenem kraljestvu. Leta 1939 se je kot 18-letni fant pridružil kraljevi mornarici. Julija 1939 si je začel dopisovati s tedaj 13-letno britansko princeso Elizabeto. Med drugo svetovno vojno je služil v sredozemski in pacifiški floti. Po vojni je dobil dovoljenje kralja Jurija VI., da se poroči z Elizabeto. Po materinih starših je prevzel priimek Mountbatten. Poročila sta se 20. novembra 1947, tik pred poroko je dobil naziv vojvoda Edinburški. Ko je Elizabeta leta 1952 postala britanska kraljica, je zapustil aktivno vojaško službo in postal trdna opora svoji ženi. V zakonu so se jima rodili štirje otroci: princ Charles, princesa Anne, princ Andrew in princ Edvard. Philip je bil velik športni navdušenec in obenem pokrovitelj, predsednik in član več kot 780-ih organizacij. Pod njegovim pokroviteljstvom se izvaja tudi Nagradni program vojvode Edinburškega (Duke of Edinburghʹs Award) za mlade med 14. In 24 .letom starosti. Do svoje smrti je bil najstarejši moški član britanske kraljeve družine vseh časov. 2. avgusta 2017 se je uradno upokojil, star 96 let, potem ko je od leta 1952 opravil 22219 samostojnih javnih obveznosti.

Med predniki kraljice Elizabete II. tudi celjski grofje

Zanimivo je, da je kraljica Elizabeta II. Philipova daljna sorodnica, po kraljici Viktoriji in po danskem kralju Kristjanu IX. Vse evropsko plemstvo je med seboj v bližnji in daljni krvni povezavi. Tudi rodovina grofov in knezov Celjskih ima svoje rodbinske vezi v mnogih plemiških evropskih družinah. In ne samo to, njihovo rodbinsko deblo gre od Barbare Celjske in njenih potomcev prav do angleškega dvora in kraljice Elizabete II. Ta veja poteka takole: Barbara Celjska, Elizabeta Luksemburška, Elizabeta Avstrijska, Barbara Poljska, Kristina Saška, Kristina Hessenska, Zofija Schleswig-Holstein-Gottorpska, Adolf Friderik I., vojvoda Mecklenburg-Schwerinski, Adolf Friderik II., vojvoda Mecklenburg-Streliški, Karel I., vojvoda Mecklenburg-Streliški, Zofija Šarlota, princesa Mecklenburg-Streliška, Edvard Avgust, vojvoda Kentski, Viktorija, kraljica Velike Britanije in Irske, Edvard VII., kralj Velike Britanije in Irske, Jurij V., kralj Velike Britanije in Irske, kralj Jurij VI. in njegova hči, sedanja kraljica Elizabeta II.

Povezani so tudi z rusko carsko družino, saj je princ Philip prispeval svoj dedni material za identifikacijo med oktobrsko revolucijo pobite ruske carske družine Romanov. Prav tako dr. Zvonka Zupanič Slavec v svojih raziskavah omenja, da je bil potomcem po Mariji Luizi, princesi iz Hessna in Kassla (1814-1895), 16. generaciji po Barbari Celjski, odvzet dedni material za identifikacijo Romanovih. Skratka gre za prepletene krvne povezave med evropskimi dvori.

Ergo: ne samo, da sta oba, Elizabeta II. in njen sedaj pokojni mož Philip v daljnem sorodstvu, ampak lahko rečemo, da je angleška kraljeva družina tudi »malo naša«, saj se v njej pretaka tudi kri »Celjanov«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine