16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ste slišali, kaj je ameriški predsednik Joe Biden zabrusil ruskemu kolegu Vladimirju Putinu? Je to uvod v novo hladno vojno?

Piše: STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes kritiziral izjavo ameriškega kolega Joeja Bidna, ki ga je označil za morilca. “On bo že vedel,” je dejal Putin v odzivu. Kasneje ga je povabil na pogovor.

“V drugih vedno vidimo svoje lastnosti in mislim, da je enako pri nama,” je Putin povedal v televizijski izjavi. Dodal je, da Moskva ne bi nikoli pretrgala vezi z Washingtonom, bo pa delala z ZDA na boljših pogojih za Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kasneje je Putin Bidna povabil na videokonferenčni pogovor, ki bi ga lahko ljudje spremljali v živo prek spleta. To bi bila po besedah ruskega predsednika “odprta neposredna razprava”, ki bi bila zanimiva za Američane in Ruse. Predlagal je, da bi govorila v petek ali ponedeljek.

Pred tem so se iz Kremlja zvrstile kritike Bidnovih izjav glede Rusije in Putina. “Samo povem, da so to zelo slabe izjave predsednika ZDA,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Seveda se kaj takega še ni nikoli zgodilo,” je povedal Peskov. Po njegovem je Biden s takšnimi izjavami pokazal, da ga ne zanima izboljšanje odnosov med državama, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi izjav je že v sredo rusko zunanje ministrstvo na pogovore v domovino poklicalo ruskega veleposlanika v ZDA Anatolija Antonova. Pri veleposlaništvu so posvarili, da so dvostranski odnosi tik pred propadom.

Biden je v pogovoru za ameriško televizijo ABC dejal, da bo Putin “plačal ceno” za to, da je poskušal spodkopati njegovo kandidaturo na lanskih predsedniških volitvah, in dodal še: “Boste kmalu videli.” Na vprašanje, ali meni, da je Putin, na katerega letijo očitki, da je neusmiljen do svojih nasprotnikov, morilec, je odgovoril z “da.”

Biden je sicer odgovarjal na vprašanje glede v torek objavljenega nacionalnega obveščevalnega poročila, ki med drugim Rusiji očita poskuse vpletanja v lanskoletne predsedniške volitve v ZDA v korist Donalda Trumpa, podobno kot je to že počela ob volitvah leta

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine