10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Srhljivo! “Vidiš veliko trpljenja, a narediti je mogoče zelo malo”, v joku pojasnjuje italijanska medicinska sestra!

“Boj zdravniškega osebja proti novem koronavirusu je zahteven, ne le fizično, ampak tudi čustveno.” V sosednji Italiji so namreč priča velikemu trpljenju tistih, ki so okuženi z virusom za katerega zdravila ni, je izdala ena izmed italijanskih medicinskih sester, ki je sicer že 13 let zaposlena v bolnišnici. 

 

“Ker se število okuženih v sosednji Italiji stalno povečuje, se s tem povečuje tudi pritisk na zdravstvene delavce,” je povedala Francesca Rovati iz bolnišnice Guglielmo Da Saliceto v Piacenzi, mestu, ki se nahaja v osrčju izbruha novega koronavirusa v Italiji.

Dolgotrajno je čakanje na bolniško posteljo
Rovatijeva je povedala, da je skorajda postala gluha od zvoka, ki ga oddajajo kisikove jeklenke za bolnike, ki trpijo zaradi  odpovedi dihal. Ni dovolj medicinske opreme za vse, ki potrebujejo zdravljenje s kisikom. “Čakanje na posteljo je včasih daljše od pričakovanega,” je povedala za Ruptly. Toda pri zdravljenju bolnikov s koronavirusom ne gre samo samo za težavo z respiratorno odpovedjo, namreč prav tako ni enostavna čustvena obravnava pacienta.

“Najhuje je, da vidiš veliko trpljenja. Veliko je ljudi, ki so bolni, veliko je ljudi, ki so sami. In naredite lahko zelo malo”. Medicinska sestra, ki v bolnišnici delala 13 let, ni mogla zadrževati solz, ko je pripovedovala o stanju v bolnišnici. “Preden smo zdravstveni delavci, smo tudi hčere, mame, starši. Človeška plat se čuti,  je močna.”

Mlade pozvala, da naj nehajo podcenjevati nevarnost koronavirusa
Zaposleni v bolnišnici so po besedah Rovatijeve v stalni nevarnosti, da se sami okužijo. “Živimo zelo stresno, saj živimo iz dneva v dan … Ne vemo, kakšen delovnik nas čaka jutri. To je zato, ker je lahko tudi med nami kdo pozitiven na Covid-19 ali pa se ne počuti dovolj dobro za delo.” Po poročanju Russia Today je pozvala vse, zlasti mlade, naj nehajo podcenjevati nevarnost koronavirusa. Seveda so starejši ljudje bolj izpostavljeni tveganju, toda Covid-19 nima “določene starosti” in “veliko” obolelih je tudi v srednjih letih.

Kljub neumornim naporom zdravstvenih delavcev Italija še vedno najbolj trpi zaradi okužb s koronavirusom v Evropi. V državi je v torek zaradi bolezni umrlo še 345 ljudi – od tega 26 v Piacenzi. Skupna smrtnost v Italiji je presegla 2.500 ljudi, okuženih pa je že preko 31.500 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine