20.5 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Srednja Evropa: najpomembnejše novice od 5. do 11. julija

Piše: C. R.

Madžarsko predsedstvo Višegrajske skupine je v petek, 8. julija, v Ljubljani organiziralo vrh med predsedniki vlad V4 in Slovenije. Poljski premier Mateusz Morawiecki, ki se je srečanja udeležil poleg Viktorja Orbána in Janeza Janše, je poudaril, da “tako države V4 kot Slovenija nasprotujemo poskusom Evropske komisije, da bi državam članicam Evropske unije odvzela pristojnosti”.

Madžarska

Novinarji brez meja so madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbána pravkar uvrstili na seznam voditeljev vlad, ki so “plenilci” svobode tiska, kar je zelo zaprt klub, v katerem je zdaj 36 drugih voditeljev držav ali vlad, med njimi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, venezuelski predsednik Nicolás Maduró in ruski predsednik Vladimir Putin.

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je v sredo 7. julija v Vilni, da Madžarska v celoti podpira litovske oblasti, ki se soočajo z migrantskim valom zaradi dejstva, da se je Belorusija – v odgovor na evropske sankcije – odločila ustaviti tranzit migrantov z Bližnjega vzhoda v Zahodno Evropo, namesto tega pa jim olajšati pot v Evropsko unijo in še posebej v Litvo: “Litva se zdaj sooča z enakim izjemnim izzivom kot Madžarska leta 2015, ko je na stotisoče nezakonitih priseljencev na naših južnih mejah kršilo našo mejo in s tem našo suverenost,” je dejal in predlagal, da se – tako kot na Madžarskem – zgradi ograja. “Tako dolge meje, kot je madžarska južna meja ali litovsko-beloruska meja, ni mogoče zaščititi samo s človeškimi viri. Potrebne so fizične ovire: najboljša rešitev je ograja.

UEFA je v petek, 8. julija, sporočila, da bo morala madžarska nogometna reprezentanca naslednji dve tekmi odigrati za zaprtimi vrati. Sankcija je bila izrečena zaradi “vedenja” nekaterih madžarskih navijačev na tekmah na Madžarskem. Na tekmi med Portugalsko in Madžarsko v areni Puskás v Budimpešti je bil razvit transparent, ki je bil sovražen do lobija LGBT, na tekmi proti Franciji pa je bil izobešen transparent, ki je kritiziral zahodno prakso klečanja igralcev pod diktatom gibanja Black Lives Matter. Madžarska nogometna zveza (MLSZ) mora poleg dveh suspenzov UEFA plačati še kazen v višini 100.000 EUR.

Poljska

Nadškof v Gniezku (Gniezno) in primas Poljske Wojciech Polak je 28. junija predstavil statistične podatke o primerih pedofilije, ki jih je poljska Cerkev poznala v svoji sredini v letih 2018-2020. “Podatki, ki jih predstavljamo danes, ne izražajo v celoti drame spolnih zlorab mladoletnikov s strani duhovnikov,” je nedvoumno dejal prelat. Po podatkih cerkvene preiskave se razkritja nanašajo na 368 primerov zlorab mladoletnikov v teh treh letih, od katerih jih je bila polovica v času dogodka mlajša od 15 let: 300 v škofijah in 68 v redovnih skupnostih. Vanje je bilo vključenih 292 duhovnikov ali redovnikov. V 38 primerih so bila sporočena dejstva obravnavana kot nedokazana. Pri tem je nadškof Polak spomnil, da so in bodo predstavljene številke v vsakem primeru nepopolne, saj številne žrtve še vedno molčijo, in se v imenu Cerkve opravičil vsem, ki so bili žrtve, “kršeni in škandalizirani”.

Petindvajset sindikatov, ki zastopajo zaposlene na poljski pošti (Poczta Polska), je 27. junija odprto pismo predsedniku vlade Matouuszu Morawieckemu, v katerem je obsodil dejanja uprave, ki so “pripeljala do propada [tega] javnega podjetja”, ki je iz 33 milijonov zlotov dobička leta 2009 v 118 milijonov zlotov izgube leta 2020: “Uprava družbe Poczta Polska se je, ne da bi upoštevala socialne partnerje, odločila za množična odpuščanja in hkrati zaposlila svoje prijatelje […] na donosna vodstvena mesta. Ti posamezniki ne poznajo vsakodnevnega poslovanja podjetja, kar ustvarja upravičeno tveganje, da bodo ti zaposleni […] zaradi svoje neusposobljenosti delovali v škodo pošte,” piše v poročilu.

Na Poljskem, tako kot v številnih drugih državah, se število cepljenih zmanjšuje, saj je že cepljenih 54 % odraslih prebivalcev države (od tega 77 % starejših od 70 let in 67 % starejših od 60 let). Tiskovni predstavnik predsednika vlade Michał Dworczyk je tako 1. julija napovedal, da se bodo nekateri centri za cepljenje zaprli: “Preprosto ni več nikogar, ki bi se želel cepiti proti Covidu-19 […] Število prijav se zmanjšuje […] Iz tedna v teden beležimo 30-odstotni upad. To je zelo zaskrbljujoč pojav,” je pojasnil, medtem ko se vlada zdaj zanaša na loterijo, da bi Poljake spodbudila k cepljenju.

V petek, 9. julija, je poljski minister za zdravje Adam Niedzielski dejal, da je število novih okužb s kovidom na Poljskem zdaj zelo nizko (80 novih primerov na dan v celotni državi). Pri tem je minister izrazil zaskrbljenost, da veliko ljudi, ki so prejeli prvi odmerek cepiva, odlaša s prijavo za drugi odmerek: “Od drugega odmerka je odvisna učinkovitost celotnega postopka cepljenja, zato se tem odmerkom ne smemo odpovedati.” Minister je dejal, da je to “zaskrbljujoč pojav”.

Vdrli so v e-poštne račune nekaterih poljskih javnih osebnosti. Kot je 2. julija sporočil tiskovni predstavnik ministra-koordinatorja tajne službe Stanisław Żaryn, je bil napaden tudi elektronski sistem Sejma, poljskega parlamenta: “Agencija za notranjo varnost je ugotovila, da je napad prizadel tudi elektronski sistem Sejma Republike Poljske […] Podrobna analiza je pokazala nepooblaščene povezave do uradnih elektronskih predalov nekaterih članov poljskega parlamenta. Incidenti so prizadeli skupaj deset poslancev iz strank Lewica, Polska2050, PiS, Državljanska platforma in Konfederacja […] Poslanci, katerih poštni nabiralniki so bili napadeni, so bili obveščeni o nevarnosti in predlagani so bili ukrepi za zmanjšanje posledic napada.”

Poljsko vrhovno sodišče je v torek (6. julija) razsodilo, da so bile prepovedi zbiranja med pandemijo koronavirusa v državi nezakonite zaradi tehnične napake. “Prepoved je bila uvedena brez ustrezne pravne podlage – z dekretom namesto z zakonom,” so dejali sodniki.

Katoliška cerkev je močno podprla kampanjo za cepljenje Covid. Poznanski nadškof in predsednik Poljske škofovske konference Stanisław Gądecki je v petek, 9. julija, dejal. julija, da je “cepljenje proti Covid-19 pomembno orodje za zmanjšanje širjenja okužbe in … vrnitev k normalnemu delovanju družbe […] izum cepiv lahko razumemo kot darilo Boga človeku, ki ni ravnodušen do človeške usode in tveganj, povezanih z boleznimi” … obenem pa opozarja, da mora biti “cepljenje prostovoljno … Cepljenje praviloma ni moralna obveznost.” Varšavski nadškof Kazimierz Nycz je v pismu duhovnikom v svoji škofiji zatrdil, da je “dolžnost Cerkve, da poziva k akcijam cepljenja v dobro celotne skupnosti.

Novi poljski zakon, ki ga je sejm sprejel 24. junija in ki določa 30-letni rok za izpodbijanje dodelitve premoženja, razlaščenega med drugo svetovno vojno – zlasti, a ne izključno, Judom -, še naprej povzroča nemir med Poljsko in Izraelom. Po ostrih kritikah izraelskega zunanjega ministra Yaira Lapida, ki je poljsko spremembo, ki jo je sprejel sejm, označil za “sramotno”, je vodja PiS in podpredsednik poljske vlade Jarosław Kaczyński svojim kritikom v intervjuju, objavljenem v sredo, dejal: “Sami odločamo o svojih zakonih.”

Novo določbo je ostro kritiziralo tudi poljsko društvo lastnikov zemljišč. Marcin Schirmer, predsednik tega združenja večinoma aristokratskih velikih lastnikov zemljišč, je dejal: “Če bi [ta določba] začela veljati v predlagani obliki, bi v prihodnosti preprečila vračilo izropanega premoženja in hkrati ustavila tekoče postopke. Menim, da je to del širše prakse vlade, da bi zapolnila nekaj preostalih vrzeli v zakonu, čeprav ni zakona o reprivatizaciji […] Žal je glasovanje v Sejmu pokazalo, da so ta zakon v veliki meri podprle vse politične sile v parlamentu […] Nobena od strank mu ni nasprotovala, le Civilna platforma se je vzdržala glasovanja, vendar to ni bilo posledica nesoglasij glede njegove vsebine.

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes, v sredo, 7. julija, maršalki Sejma Elżbieti Witek predstavil predlog zakona o obnovi Saškega gradu v Varšavi.

Odvetnik Bartosz Lewandowski, član združenja Ordo Iuris, je v petek, 9. julija, prek svojega računa na Twitterju sporočil, da je okrožno tožilstvo v Varšavi začelo preiskavo proti Marti Lempart, vodji gibanja Ženski stavek, zaradi “žaljenja policistov in povzročanja nevarnosti epidemije v zvezi z organizacijo shodov v času pandemije”. Združenje Ordo Iuris je vložilo pritožbo.

Po več neuspelih poskusih bo Poljska morda končno uspela izvoliti novega varuha človekovih pravic. V četrtek, 8. julija, je Sejm imenoval Marcina Wiącka, kandidata, ki ga je prvotno podpirala opozicija, proti Lidii Staroń, ki jo je podpiral PiS, vendar je senat, v katerem ima večino opozicija, njeno kandidaturo zavrnil. Vse kaže, da bo zgornji dom dal prednost Wiąceku.

Slovaška

Ker rusko cepivo Sputnik V v Evropski uniji še vedno ni odobreno, 200.000 odmerkov cepiva, ki jih je konec februarja kupil predsednik vlade Igor Matovič, kar ga je stalo položaja predsednika vlade, na Slovaškem ne bodo uporabili. Zdravstveni organi so jih 2. julija 160.000 poslali nazaj v Rusijo.

Most Marie-Valerie, ki povezuje Slovaško in Madžarsko, je 9. julija ves dan blokiralo približno 100 protestnikov, ki so obsojali “teror s cepivi”. Videli smo tudi druge slogane, kot so “Ne dotikajte se naših otrok!”, “Ne jemljite nam ustavnih pravic!” ali “Ustavite gensko terapijo!”

Češka republika

Češki premier Andrej Babiš je v četrtek dejal, da nima razloga, da bi sopodpisal pismo, ki ga je na pobudo 18 evropskih voditeljev ostro kritiziralo začetek veljavnosti madžarskega zakona proti pedofilom. “Ne vem, zakaj bi se morali vmešavati v madžarske zakone, saj gre za suvereno državo. Ne gre za homoseksualce, ampak za zaščito otrok in pravico staršev, da jih vzgajajo, kot se jim zdi primerno,” je dejal v odgovoru na vprašanje piratskega poslanca v parlamentu.

Hrvaška

Madžarski zakon proti pedofiliji še naprej vzbuja razburjenje v Bruslju in zahodnih odvetniških pisarnah, ki so ogorčene, da je mogoče prepovedati propagando LGBT, namenjeno mladoletnikom. Nasprotno pa madžarsko zakonodajo posnemata Poljska in Hrvaška. Na Hrvaškem je Nikola Grmoja, poslanec opozicijske stranke Most nezavisnih list, v ponedeljek, 6. julija, napovedal, da bo vložil predlog zakona, podoben madžarskemu, ki bo otroke zaščitil pred pedofilijo in propagando LGBT. “Pedofilija je najbolj sramoten zločin, ki ga je mogoče zagrešiti, saj uniči mladega človeka […] Vsak človek ima pravico, da se svobodno odloči, s katerimi vrednotami želi živeti, vendar sem odločen, da se bom boril proti vsiljevanju agresivne ideologije otrokom […] Rad bi poudaril, da nekaterih primerov, ki jih vidimo na tako imenovanem naprednem Zahodu, kjer otrokom pri petih, šestih ali sedmih letih opravijo operacijo spremembe spola, ni mogoče ločiti od vpliva ideologije LGBTQ. Ta vpliv ima resne posledice za njihovo življenje. Tega na Hrvaškem ne bomo dovolili,” je dejal.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine