16.2 C
Ljubljana
torek, 24 maja, 2022

Srednja Evropa: najpomembnejše novice od 21. do 27. junija

Piše: C. R.

Pregled najpomembnejših dogodkov v državah srednje Evrope, v zadnjem tednu.

Madžarska

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je v petek, 18. junija, napovedal širitev tovarne Lego v mestu Nyíregyháza na severovzhodu države, potem ko je danski proizvajalec igrač vanjo vložil 149 milijonov evrov in ustvaril 250 delovnih mest. “Naložbe vodilnih mednarodnih podjetij dokazujejo, da Madžarska ponuja odlično okolje za visokokakovostno proizvodnjo … zato želi Madžarska ohraniti obdavčitev v rokah države in izkoristiti konkurenčno prednost nizkih davkov,” je dejal Szijjártó.

V odziv na to, da je madžarski parlament 15. junija sprejel protipedofilski zakon, je ekosocialistična skupnost bavarske prestolnice München, kjer je 23. junija potekala tekma evropskega prvenstva med Nemčijo in Madžarsko, od UEFA zahtevala, da se münchenski stadion – Allianz Arena – za tekmo osvetli v barvah skupnosti LGBT “v znak solidarnosti z zatirano madžarsko skupnostjo LGBT”, vendar je UEFA to zahtevo zavrnila.

Evropska komisarka za preglednost in vrednote Věra Jourova je ob številnih negativnih odzivih, zlasti iz Bruslja, ki so sledili sprejetju zakona proti pedofilom, poudarila, da “Evropska komisija glede na številne madžarske pomisleke meni, da si madžarske oblasti ne prizadevajo za zaščito evropskih vrednot [… ] Komisija zdaj preučuje zakon in ocenjuje, ali krši zakonodajo EU […] Komisija je pripravljena sodelovati s Poljsko in Madžarsko, saj se v primeru pravnih sporov vedno zavzema za iskren dialog in sodelovanje. Vendar smo pripravljeni uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, če bo to potrebno. Pri tem je trinajst držav članic Evropske unije – Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Španija in Švedska – pozvalo Evropsko komisijo, naj pravno ukrepa proti novi madžarski protipedofilski zakonodaji, “uporabi vsa razpoložljiva sredstva za zaščito pravnega reda EU, vključno s predložitvijo zadeve Sodišču Evropske unije,” in navede, da je “stigmatizacija oseb LGBTQI resna kršitev temeljne pravice do dostojanstva iz Listine EU o temeljnih pravicah in mednarodnega prava”. “

Voditelji nekaterih držav članic EU so v četrtek (24. junija) na vrhu EU v Bruslju ostro napadli Madžarsko zaradi njenega zakona proti pedofilom. Liberalni belgijski premier Alexander de Croo je to označil za “primitivno”, njegov nizozemski kolega Mark Rutte pa je dejal: “Dolgoročni cilj mora biti spraviti Madžarsko na kolena v zvezi s tem vprašanjem. Zavedati se morajo, da so bodisi člani Evropske unije in si tako z nami delijo skupnost vrednot, bodisi morajo Unijo zapustiti.” To ocenjuje tudi luksemburški premier Xavier Bettel, ki je Viktorju Orbánu osebno dejal: “Sem homoseksualec in vnuk Žida.” Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da madžarski zakon proti pedofilom “ni v skladu z našimi vrednotami in vsem, kar pomeni Evropa”. Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je nizozemskega predsednika vlade obtožila “kolonialne arogance”: “Dokler bom živela, se bom z vsemi močmi borila za to, da Madžarom nikoli ne bo treba poklekniti pred Ruttem ali katerim koli drugim kolonizatorjem.”

V sredo, 23. junija, sta se madžarski premier Viktor Orbán, vodja stranke Fidesz, in Katalin Novák, ministrica za družino in namestnica vodje stranke Fidesz, v Bruslju sestala z Georgio Meloni, vodjo italijanske nacionalistične stranke Fratelli d’Italia, s katero bi lahko začela sodelovati v okviru preoblikovanja desnih skupin v Evropskem parlamentu, potem ko bo Fidesz zapustil skupino EPP (Evropska ljudska stranka), katere član je bil od vstopa Madžarske v Evropsko unijo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na tiskovni konferenci v petek, 25. junija, izrecno priznal jasna nesoglasja med zahodnoevropskimi in srednjeevropskimi vladami. “Imamo veliko težavo. Vse države širitve 2004 [Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska, Slovaška, Slovenija in Češka] očitno ne delijo naših vrednot […] Obstaja delitev med Vzhodom in Zahodom” z “vzponom neliberalizma v družbah, ki so se borile proti komunizmu in iz njega izšle […] Desetletja smo mislili, da je liberalna demokracija tako privlačen model, da bodo ljudje spontano prišli k njej, kot po padcu Berlinskega zidu […] Nekaj ne deluje.”

Madžarski predsednik János Áder se je odločil, da bo stanovanjski zakon, ki ga je parlament sprejel 15. junija, predložil ustavnemu sodišču v presojo ustavnosti spremembe, ki vpliva na najem stanovanj in prostorov.

Poljska

Poljsko ustavno sodišče je obravnavo zahteve disciplinskega senata vrhovnega sodišča, ki izpodbija pravico Sodišča Evropske unije, da odredi prekinitev njegovega dela, preložilo na 14. julij. Odložitev je med drugim posledica izločitve sodnice Krystyne Pawłowicz – na njeno lastno zahtevo – zaradi utemeljenega suma pristranskosti zaradi obremenilnih javnih izjav o podpredsednici Sodišča EU Silvi de Lapuerti. Pawłowicz je 17. junija zamenjal njen sodelavec Stanisław Piotrowicz.

Poljski poslanec Evropskega parlamenta Adam Bielan in njegovi podporniki so v nedeljo, 20. junija, uradno naznanili ustanovitev nove politične stranke, Republikanske stranke (Partia Republikańska, PR), katere ustanovni kongres je potekal ta konec tedna v gledališču Palladium v Varšavi ob prisotnosti vodje PiS Jaroslawa Kaczyńskega. Ta nova stranka, ki se je odcepila od stranke Porozumienie Jaroslawa Gowina in katere vodja je Adam Bielan, ima šest poslancev v Sejmu (člani parlamentarne skupine PiS) in je nova sestavina koalicije Združena desnica.

Po mnenju strokovnjakov iz panoge, ki se bojijo nastanka “špekulativnega balona”, se cene nepremičnin na Poljskem trenutno zelo močno zvišujejo, tako da so se letos v mestih, kot je Lodž, zvišale tudi do 14 %. “Stranke bodo kupile praktično vse, tudi stanovanja na slabih lokacijah in v slabem stanju,” je po poročanju časnika Rzeczpospolita dejal nepremičninski svetovalec Tomasz Błeszyński.

Primer vdora v messengerje poljskih VIP-oseb se širi in naj bi prizadel več kot 150 ljudi. V izjavi Jaroslawa Kaczynskega, podpredsednika vlade, pristojnega za nacionalno varnost, je bilo navedeno, da so kibernetski napadi prizadeli “ključne poljske uradnike, ministre in poslance različnih političnih prepričanj”.

V soboto, 19. junija, so gejevske organizacije v Varšavi organizirale tako imenovani “pohod enakosti” pod pokroviteljstvom Rafala Trzaskowskega, župana poljske prestolnice, ki je na svoji spletni strani objavil, da je “junij čas, namenjen prepoznavnosti LGBT+ oseb in solidarnosti z manjšinskimi skupnostmi, pa tudi spodbujanju enakosti in solidarnosti.” Trzaskowski, ki se je osebno udeležil pohoda, je dejal: “Tu bije srce nasmejane in odprte Poljske.” To homoseksualno demonstracijo, ki je vključevala različne precej baročne prizore, kot je “poroka” dveh moških, od katerih je enega spremljal otrok in je držal žensko, oblečeno v psa na povodcu …, so podprli tudi številni zahodni diplomati, med njimi nemški veleposlanik Arndt Freytag von Loringhoven.

Jarosław Kaczyński, podpredsednik vlade in vodja stranke PiS, je med obiskom mesta Wysokie Mazowieckie (Podlasie – severovzhod države) v okviru promocije programa Poljski red napovedal “civilizacijski preskok” svoje države v prihodnjih letih: “Obnoviti moramo, predvsem pa moramo graditi. To je glavni del našega načrta, da do konca desetletja dohitimo Evropo po povprečnem dohodku na prebivalca […] Če bomo dosegli cilje poljskega sporazuma in če ne bodo uspeli tisti, ki zdaj stavijo, da ga bodo ugrabili v nasprotju z našimi interesi, se bo Poljska, kjer živi večina Poljakov – Poljska vasi in malih mest – v desetletju močno spremenila na bolje.”

Veleposlanik ZDA na Poljskem Bix Aliu je v okviru mednarodne kampanje za zahteve LGBT na Poljskem in v drugih srednjeevropskih državah na Twitterju svojega veleposlaništva zapisal, da “po podatkih poročila Open For Business pomanjkanje vključenosti skupnosti LGBTQI+ na Poljskem, Madžarskem, v Romuniji in Ukrajini letno stane več kot 8,6 milijarde dolarjev … Zaščita človekovih pravic ljudi LGBTQI+ pomeni tudi večjo blaginjo za vse.” Open For Business je koalicija 36 ameriških podjetij, ki se zavzemajo za vprašanja LGBT.

Nova epizoda v poljski telenoveli o varuhu človekovih pravic, v kateri se Sejm, v katerem ima večino stranka PiS in njeni zavezniki, ter Senat, v katerem ima večino opozicija, še vedno ne moreta dogovoriti o izbiri novega varuha človekovih pravic. Senat je zato 18. junija zavrnil kandidaturo Lidie Staroń – neodvisne senatorke, ki je bila pred tem članica PO (2005-2015), njeno kandidaturo pa je tri dni prej potrdil sejm.

Vodja Evropske ljudske stranke in nekdanji poljski premier Donald Tusk je danes, v petek, 25. junija, prejel veliki križ reda romunske zvezde, najvišje romunsko civilno odlikovanje. “Zahvaljujoč predsedniku Iohannisu in mojim dragim romunskim prijateljem sem še bolj motiviran, da še naprej služim poljsko-romunskemu prijateljstvu, naši skupni Evropi in idealom, ki si jih delimo: Svoboda, solidarnost in preprosta človeška spodobnost,” je dejal.

Po odhodu treh poslancev PiS (Zbigniew Girzyński, Małgorzata Janowska in Arkadiusz Czartoryski), ki se niso strinjali z zvišanjem davkov, načrtovanim v programu t. i. “novega poljskega reda”, ki bo prizadel predvsem male podjetnike, ter z ločevanjem na cepljene in necepljene, je Združena desnica pravkar formalno izgubila absolutno večino v Sejmu. Vendar pa je ta izguba relativna, saj ne bi nujno vodila v glasovanje proti vladi, ki lahko računa tudi na dobro voljo poslancev iz frakcije Kukiz’15.

Slovaška

Slovaški premier Robert Fico, ki je bil na čelu vlade od leta 2012 do 2018, ni varčeval z besedami in je ustrelil proti cepivom proti kovidom. Napovedal je, da se ne bo dal cepiti, in odločno obsodil uvedbo cepljenja za otroke in mladostnike.

Češka republika

Tornado je 24. junija zvečer v več krajih v regiji Hodonín (Göding – na jugovzhodu Moravske) povzročil obsežno uničenje in za seboj pustil nepopisno opustošenje. Več sto ljudi je bilo ranjenih, najmanj pet jih je umrlo, uničene so bile cele vasi, poškodovanih je bilo okoli dva tisoč stavb, več deset tisoč domov pa je bilo brez elektrike. Glede na obseg uničenja, ki ga je češki premier Andrej Babiš iz Bruslja, kjer se udeležuje vrha EU, opisal kot “apokaliptično”, so reševalne enote iz Slovaške, Avstrije in Madžarske že prispele in še naprej podpirajo svoje češke kolege. Avtocesta D2 med Brnom in Breclavom (Lundenburg) je bila zaprta zaradi padlih električnih stebrov. “To je kot vojna,” je po navedbah lokalnega tiska dejal direktor bolnišnice Hodonín Antonin Tesarik. Minister za notranje zadeve Ján Hamácek in podpredsednica vlade Alena Schillerová sta obiskala kraj dogodka

 

Sorodne vsebine