23.4 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Srečanje z Malim princem

Piše: Damian Ahlin

Dež na počitnicah na plaži ni ravno dobrodošel, sploh če gre za enotedensko bivanje in če so v načrtu počitnic tudi otroci. Toda včasih je lahko drugače in slabo vreme lahko povzroči nepričakovano izkušnjo izven vse načrtov.

Zgodovinska soba v prvem nadstropju, ki jo je Antoine de Saint-Exupéry zasedal, ko je bival v starem hotelu Ostende, mestu na argentinski obali, je ohranjena takšna, kot je bila takrat. Odprta je za goste, ki si jo želijo ogledati, in za radovedne turiste, ki se jim pravočasno pridružijo na spontanem sprehodu.

Ko je letalec pristal na argentinski obali, je dopolnil 29 let. Vrnil se je dve leti pozneje, leta 1930. Do nastanka svojega največjega dela mu je manjkalo še več kot desetletje – Mali princ je namreč izšel leta 1944. Ni vedel, kakšen uspeh in predanost bodo po vsem svetu poželi njegov svetlolasec, vrtnica, lisica in asteroid B612. Vendar ustno izročilo omenja zapiske na listu dopisnega papirja Hotela, ki nakazuje, da je zgodbo že imel v glavi. Ali so ti zapiski lahko manjkajoči člen razstave, ki je zdaj kot izjemen dogodek prispela v Francijo?

Originalni rokopis in Saint-Exupéryjevi akvareli so prvič v muzeju v Parizu. Razstava Srečanje z Malim princem, ki združuje več kot 600 avtorjevih predmetov, vključno s skicami, fotografijami, pesmimi in korespondenco, se odpira z očarljivostjo literarnega zaklada. Francoz je svoj kratki roman – eno najbolje prodajanih in najbolj prevajanih knjig v zgodovini – napisal med junijem in novembrom 1942 v New Yorku in od takrat rokopis ni zapustil Združenih držav. Preden se je zadnjič v življenju vkrcal na letalo, ga je pustil prijateljici Silvii Hamilton. Prav ona ga je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prodala Morgan Library & Museum, ustanovi, ki ga je zdaj posodila francoskemu Muzeju Art Deco.

Drugačni pustolovci, prijatelji in sorodniki s svojih čezatlantskih potovanj prinesejo nove kose za domače spominke, posvečene malemu princu. Izdaje v različnih jezikih, vrči, dnevniki, izrezki, figurice iz smole, torbe z reprodukcijami njegovih slik, razglednice in magneti. Domača muzejska trgovina je pravkar prejela svoj najnovejši izvod: zvezek v omejeni izdaji, ki je iz Italije odpotoval v Združene države, nato pa pristal v Argentini. Vse te poti je Saint-Exupéry zelo dobro poznal.

Vir: La Nacion

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine