12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Srečanje Merklove in Seehoferja za zaprtimi vrati brez izjav

Nemška kanclerka Angela Merkel in notranji minister, vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer, sta se v soboto zvečer sestala za zaprtimi vrati. Po poročanju nemških medijev naj bi poskušala zgladiti razlike glede migracijske politike. Izjav po dvournem srečanju nista dala, pričakovati pa je, da bo CSU podprl Merklovo, piše Deutsche Welle.

Danes je namreč ključen dan za nemško vladno koalicijo, saj bo vodstvo CSU odločalo, ali je dogovor glede migracij, ki ga je na petkovem vrhu EU v Bruslju izposlovala Merklova, zadosten za nadaljevanje koalicije. Sestalo se bo tudi vodstvo krščanskih demokratov, in sicer ob 17. uri v Berlinu predsedstvo stranke, ob 19. uri pa še izvršni odbor.

Predsednik CSU in notranji minister Seehofer je pred vrhom grozil, da bo na meji z julijem začel zavračati migrante, če Merklova ne bo našla evropske rešitve, to pa bi vodilo v vladno krizo v največji članici unije. Danes je na srečanje odbora CSU v Münchnu prišel, ne da bi dal izjavo novinarjem, ki so se zbrali pred sedežem stranke. Pogovore bodo začeli ob 15. uri.

Merklova je v soboto v pismu, ki ga je poslala koalicijskima partnericama – poleg CSU še socialdemokratom -, zapisala, da je Nemčija od 14 držav dobila soglasje, da bodo sprejemale migrante, ki jih bo Nemčija zavrnila, s Španijo in Grčijo pa je sklenila poseben tristranski dogovor o vračanju migrantov, ki so bili registrirani v teh dveh državah. Pozvala je tudi k vzpostavitvi posebnih centrov za obravnavo migrantov na nemški meji.

Višegrajske države – Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška – so zanikale, da bi sklenile dogovor z Nemčijo. Češki premier Andrej Babiš je dejal, da k njim Nemčija glede dogovora ni pristopila in da ga ne bo podprl. Iz nemške vlade so sporočili, da Merklova z obžalovanjem sprejema odločitev Prage, a vztrajali so, da je Praga na vrhu EU “izrazila pripravljenost na sklenitev dogovora za boljše sodelovanje pri vračanju migrantov”.

Višegrajske države so zanikale dogovor

Dogovor je v soboto zanikal tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je dejal, da gre za lažne novice. Zanikalo ga je tudi poljsko zunanje ministrstvo, in sicer za agencijo Reuters. Da ga je zanikala tudi Slovaška, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Seehofer se na dogovor na vrhu EU na pismo Merklove v javnosti še ni odzval, njegov tesni zaveznik, premier Bavarske Markus Söder, pa je izrazil odobravanje. “Absolutno gredo v pravi smeri,” je dejal glede predlogov Merklove in dogovora o migracijah na vrhu EU.

Vodja poslanske skupine CSU Alexander Dobrindt pa je glede na različne izjave nekaterih držav članic za Bild am Sonntag danes dejal, da je mogoče dvomiti v to, “da bodo odločitve Sveta EU postale resničnost”.

Medtem je danes v medije prišel načrt tretje koalicijske partnerice – socialdemokratov SPD – o tem, kaj si želijo na področju migracij. V načrtu s petimi točkami se zavzemajo za okrepitev boja proti vzrokom, zaradi katerih ljudje bežijo iz svojih držav, za večjo pomoč Italiji in Grčiji, okrepitev nadzora zunanjih meja EU ter za sprejem zakona v Nemčiji glede priseljevanja in trga dela. Nasprotujejo pa enostranskemu zavračanju migrantov na mejah znotraj unije, torej zahtevo Seehoferja, ki je sprožila nevarnost vladne krize. Po poročanju Spiegla naj bi vodstvo stranke načrt sprejelo v ponedeljek, poroča Deutsche Welle na svoji spletni strani.

CSU je pred jesenskimi deželnimi volitvami na Bavarskem v strahu pred tem, da bi izgubila volivce na račun skrajno desne Alternative za Nemčijo, ki bi zaostrila retoriko in zahtevala ostrejšo migrantsko politiko.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine