11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Srbski nacionalizem ni zrasel iz nič, pač pa se je razbohotil na podlagi marksističnega ideološkega pogleda

“Jaz bi rekla, da je bilo nacionalno vprašanje v jugoslovanski državi potlačeno in je vzbuhtelo v 80. letih, predvsem v  Srbiji z vzponom Miloševiča in nastankom velikega srbskega programa. Knjigo je pripravila Srbska akademija znanosti in umetnosti v 80. letih s Čošićem in njegovimi somišljeniki. Potem se je pričela ta sprega tegale srbskega komunističnega vladarja Miloševića in te nacionalistične srbske paradigme, ki se je seveda na zelo krvav način odrazila v Srebrenici,” razloge o genocidu v Srebrenici pove direktorica Študijskega centra za narodno spravo in zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver.

 

V delu slovenske leve politične, medijske ter akademske javnosti je sprožila vihar izjava predsednika vlade Janeza Janše, da je za genocid v Srebrenici odgovorna komunistična ideologija. Levo misleči del Slovenije je izjavo hitro obsodil, saj vzrok za krvavo balkansko morijo v 90. letih prejšnjega stoletja, vidi v vzpenjajočem se nacionalizmu. Poslanci leve opozicije so zapustili sejo državnega zbora, ker se  predsednik vlade RS ni opravičil za napisano izjavo. Njihove trditve je ovrgla zgodovinarka Tamara Griesser Pečar z besedami, da so “povojni poboji in Srebrenica, absolutna zločini bivšega režima”.

Andreji Valič Zver je dobro znano, da se je Janez Janša v preteklosti večkrat zavzel za vključitev obsodbe pregona političnih nasprotnikov in drugače mislečih v Temeljno listino o človekovih pravicah ter v preostale pomembne mednarodne dokumente na področju človekovih pravic.
 
Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine