5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Sprememba oblasti na Slovaškem povzročila, da bo Slovaška ustavila dobavo vojaške pomoči Ukrajini

Piše: C. R., STA

Novi slovaški in očitno proruski premier Robert Fico je danes napovedal, da vlada ustavlja dobavo vojaške pomoči Ukrajini, bo pa svoji vojno razdejani sosedi še naprej zagotavljala humanitarno pomoč. Na njegove izjave se je že odzvala Moskva, ki trdi, da odločitev Slovaške ne bo imela večjega vpliva na dogajanje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne podpiram dobave vojaške pomoči Ukrajini. Takojšnja zaustavitev vojaških operacij je najboljša rešitev, ki jo imamo za Ukrajino,” je poudaril Fico in dodal, da bi se EU morala spremeniti iz dobavitelja orožja v mirovnika.

Ker je prišla na Slovaškem na oblast proruska stranka, se podpora Ukrajini v tej državi ukinja

Fico, ki se bo danes udeležil vrha EU v Bruslju, je izrazil tudi nasprotovanje sankcijam proti Rusiji. “Ne bom glasoval za nobene sankcije proti Rusiji, če ne bomo videli analiz njihovega vpliva na Slovaško. Če nam bodo sankcije škodovale, tako kot večina sankcij, ne vidim razloga, da bi jih podprl,” je dodal.

Na izjave slovaškega premierja se je že odzvala Rusija. “Slovaška ni imela tako velikega deleža dobave orožja, zato bo to komajda vplivalo na celoten proces,” je na vprašanje o odločitvi Bratislave novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Fico je sicer že pred volitvami napovedoval, da bo Slovaška v primeru njegovega prevzema položaja na čelu vlade omejila pomoč Ukrajini, ki jo je doslej odločno podpirala. V eni od svojih prvih izjav po objavi volilnih izidov je tudi dejal, da imajo Slovaška in Slovaki večje probleme, kot je ukvarjanje z Ukrajino.

Večkrat je sicer poudaril, da je Ukrajina velika tragedija za vse in pozval k mirovnim pogajanjem, saj “nadaljnje ubijanje ne bo koristilo nikomur”.

Njegova socialdemokratska stranka Smer-SSD je slavila na volitvah konec septembra in osvojila 23 odstotkov glasov. Fico je nato koalicijo oblikoval skupaj s socialdemokratsko stranko Glas-SD in prorusko Slovaško nacionalno stranko (SNS). Koalicija ima v 150-članskem parlamentu večino 79 poslancev.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine