32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Šport postaja poligon za leve ideologije: Uefa preprečila osvetlitev Allianz Arene v LGBT barvah, a je v “mavrico” odela svoj logo

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

UEFA je zavrnila prošnjo za osvetlitev münchenske Arene Allianz v mavričnih barvah, ki bi sijale v podporo skupnosti LGBT. Do tega je prišlo pred tekmo z Madžarsko, dogodek pa je seveda na spletu sprožil prezir med zagovorniki enakosti. UEFA ne vidi LGBT mavrice kot politični simbol, pač pa kot znak zavzemanja za bolj vključujočo in raznoliko družbo, so med drugim poudarili. Bavarsko združenje lezbičnih in homoseksualnih društev je zaradi odločitve Uefe pred Areno napovedalo protestno akcijo. Dejstvo je, da je nogomet na marsikateri način prepleten s politiko – a vseeno bi se bilo treba zavzemati za to, da na nogometnem igrišču ne gre za politiko – ne glede na to, katera stran želi vsiliti svoje prepričanje tudi na to področje. 

Le nekaj dni po tem, ko je UEFA opustila svojo kratko preiskavo odločitve nemškega kapetana Manuela Neuerja, da bo nosil mavrični “Pride” kapetanski trak, se zdi, da je upravno telo evropskega nogometa potegnilo mejo, ko gre za odkrite geste. Zavrnili so namreč zahtevo Nemške nogometne zveze (DFB), ker menijo, da ima njihova zahteva politični kontekst. UEFA je namreč v ponedeljek prejela uradno prošnjo münchenskega župana Dieterja Reiterja, da bi mavrično osvetlili münchensko Areno, vendar je ugotovila, da je bila ta poteza politično motivirana. Bila naj bi odgovor na nedavno sprejeto zakonodajo na Madžarskem, katere namen je preprečiti prikazovanje vsebin s homoseksualnostjo in spremembami spola mladoletnikom, kar je razjezilo številne predstavnike vlad EU. UEFA je torej predlog zavrnila, vendar pa je tudi predlagala vrsto nadomestnih datumov, v katerih bi lahko stadion Bayerna v Münchnu prikazoval “Pride” barve. Madžarski premier Viktor Orban, ki je sicer velik nogometni navdušenec, je nemško politiko pozval, naj spoštuje prepoved Evropske nogometne zveze.

“Rasizem, homofobija, seksizem in vse oblike diskriminacije so madež v naših družbah – in predstavljajo enega največjih problemov, s katerimi se igra danes sooča,” je sporočila UEFA ter dodala, da je diskriminatorno vedenje zaznamovalo obe tekmi, pa tudi zunaj stadionov, kjer je potekal spletni diskurz o športu, ki ga imajo radi. Poudarili so, da je kljub vsemu UEFA s svojimi statuti politično in versko nevtralna organizacija. Glede na politični kontekst te posebne zahteve – sporočila, ki cilja na odločitev madžarskega parlamenta – mora UEFA to prošnjo zavrniti. UEFA je namesto tega predlagala, da bi Allianz Arena barve prikazala 28. junija – to je dan osvoboditve ulice Christopher Street, ali pa na datume med 3. in 9. julijem. Berlinski Olympiastadion je sicer v nasprotju z odlokom Uefe od takrat objavil, da bo med sredo na tekmi osvetlil areno v mavričnih barvah.

image

Nekaterim se zdi, da bi lahko odločitev Uefe obravnavali kot nenavadno, saj so umaknili preiskavo, ki bi lahko privedla do glob tako za Neuerja kot za DFB, zaradi odločitve nemškega kapetana, da bo na dveh nemških tekmah Euro 2020 nosil mavrični trak. Neuer je tudi dejal, da ga bo nosil še naprej, ne glede na kakršno koli nasprotovanje Uefe, preden so šefi sporočili, da končujejo preiskavo, ker so ugotovili, da je Neuerjevo vztrajanje pri nošenju traku “iz dobrega razloga”. Nemški nogometaš Leon Goretzka je v ponedeljek na tiskovni konferenci dejal, da bi bila “absurdna odločitev” Uefe, če bi to potezo preprečila. Na družabnih omrežjih pa so bila mnenja dokaj nasprotujoča. Mnogo jih je menilo, da je skrajni čas, da se iz nogometa izloči aktivizem. No, predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen se seveda zdi, da je “zakon o homoseksualnosti sramota”. Dejala je, da ne bodo sprejemali kompromisov in da bodo uporabili vsa zakonska pooblastila Evropske komisije, da bodo pravice zagotovili vsem državljanom EU.

V celotni zgodbi torej ne gre za podporo LGBT skupnosti, kot želijo nekateri prikazati, pač pa gre za politično izjavo – nasprotovanje madžarski odločitvi, da mora imeti vsak posameznik možnost, da svobodno izbere svojo življenjsko pot, a vendar mora poduk odraščajočih otrok spadati v domeno staršev in ne v šolsko okolje. “Varujemo to odgovornost staršev,” je poudaril Orban. Glede na to, da so želeli areno obarvati prav na dan tekme z Madžarsko, je več kot očitno, da je poteza politično obarvana. Da sedaj s prstom kažejo na Uefo, češ da je bila zavrnitev sramotna, pa je namensko povzročanje občutka krivde, kar je tipično prav za skupnosti raznih aktivističnih skupin, ki se imajo za marginalne, pa čeprav imajo večinoma enake pravice kot vsi drugi – tu se je seveda treba zavedati, da je treba ločiti med pravico in privilegijem. Kakorkoli, tovrstno izkoriščanje in politiziranje športa presega meje dobrega okusa, zato je odločitev Uefe pokončna ter hvalevredna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine