16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Spor med ZDA in Kitajsko potiska navzdol borze in cene nafte

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Trgovce skrbi zaostrovanje razmer med ZDA in Kitajsko ter možnost ponovne oživitve trgovinske vojne med njima. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena junija, je bilo treba zjutraj odšteti 26,21 dolarja, kar je 44 centov manj kot v petek. Teksaška nafta za dobavo junija se je pocenila za 1,36 dolarja na 18,42 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Če bi znova prišlo do trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, bi to še poslabšalo razmere v svetovnem gospodarstvu, ki ga je izbruh novega koronavirusa zelo prizadel. Obnovljeni konflikt med državama, v katerem ZDA obtožujejo Kitajsko, da je prikrivala resnost izbruha bolezni, bi lahko še dodatno zmanjšal povpraševanje po nafti.

V rdečem tudi borzni indeksi

Napetosti med ZDA in Kitajsko kvarijo razpoloženje tudi na evropskih borzah. Vodilni indeksi so se obrnili navzdol, saj se vlagatelji bojijo nove trgovinske vojne, ki bi oslabila že tako zelo prizadeto svetovno gospodarstvo.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 izgublja 3,4 odstotka. V Frankfurtu je DAX tri odstotke pod gladino, v Parizu je CAC 40 doslej izgubil 3,5 odstotka. V Londonu je FTSE 100 tik pod gladino.

ZDA obtožujejo Kitajsko, da ni dovolj naredila za zajezitev izbruha novega koronavirusa. Omenjajo možnost uvedb carin, kar je vlagatelje spomnilo na nedavno trgovinsko vojno med stranema.

Nekaj azijskih borz je bilo danes zaradi praznika zaprtih, na odprtih so se indeksi zaradi napetosti med ZDA in Kitajsko obarvali rdeče.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem nekoliko izgubil. V primerjavi s petkom je padel za 0,5 odstotka, razmerje se oblikuje pri 1,0928 dolarja.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine