7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Spet zelo nevarne grožnje za Evropo iz Putinovega kroga – se Kučanov prijatelj Lukašenko le napihuje ali lahko z jedrskimi raketami udari tudi on?

Piše: P. Tr.

»Evropa nima voditeljev. Pogasiti ne znajo niti požara v lastni hiši.« Tako je po poročanju ruske agencije Tass dejal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in dodal: »Evropejci ne želijo te vojne. Dovolj dobro razumejo, kaj se danes dogaja v Ukrajini. Tudi tukaj v Belorusiji poskušajo zanetiti požar. Jutri bo gorela celotna Evropa,« njegove besede povzema portal Siol. Kot še poroča, je evropske voditelje je označil za norce, ki Washingtonu ne zmorejo reči ne in podpihujejo ogenj v regiji in so »tisti, ki so Američanom dovolili, da v Evropo pripeljejo dodatno jedrsko orožje,” je dejal Lukašenko.

Gre za podobne grožnje, ki jih je izrekel pred kratkim eden od glavnih upraviteljev ruskega varnostnega sistema, sicer nekdanjega predsednika Ruske federacije Dimitrija Medvedjeva, ki je Evropi kar naravnost požugal z jedrsko vojno. Lukašenko je sicer že bistveno dlje pod evropskimi sankcijami kot Vladimir Putin, a kljub temu imajo njegove poslovne vezi lovke tudi v Sloveniji. Navsezadnje je v dobrih odnosih z Milanom Kučanom, pa tudi poslovnim “oldboysem” Janezom Škrabcem, ki svoje politične interese uveljavlja tudi v NSi.

Tuji mediji glede jedrske nevarnosti sicer poročajo, da je Kremelj v stalnem stiku z Washingtonom, medtem ko se v Kijevu že pripravljajo na morebitno jedrsko eksplozijo. Agresivna ruska retorika namreč vzbuja resno zaskrbljenost Ukrajincev, ki se bojijo, da se bodo Rusi zaradi neuspeha na bojišču odločili za nadaljnje stopnjevanje konflikta. Po poročanju Politica jemljejo grožnje predsednika Vladimirja Putina zelo resno, prebivalci Kijeva pa so dobili natančna navodila, kako ravnati v primeru jedrskega napada, oblasti v regiji Kijev pa imajo na stotine zaklonišč, ki bi jih lahko uporabili v primeru jedrskega napada.

Skrb pa vzbuja dejstvo, da je poleg Belorusije v agresijo na Ukrajino vmešan tudi Iran. Kitajska zaenkrat svari Ruse pred uporabo jedrskega orožja.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine