10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Spet vpliv Georgea Sorosa? Forum Alpbach želi tokrat biti signal za »odprto družbo«

Na avstrijskem Tirolskem se je v sredo začel tradicionalni Evropski forum Albpach. Njegov predsednik Franz Fischler je ob tem poudaril, da bi moral forum spričo aktualnih razprav o beguncih, ki razčlovečujejo, podati močan signal za odprto družbo. Večdnevnega dogajanja se bo konec prihodnjega tedna udeležil tudi predsednik Slovenije Borut Pahor.

 

Forum tokrat poteka pod sloganom Raznolikost in odpornost, do 31. avgusta pa si bodo na njem mnenja izmenjavali predstavniki politike, znanosti, gospodarstva, kulture in civilne družbe. Uradno ga bodo odprli v nedeljo, že v sredo pa so ga odprli s seminarji. Na okoli 200 dogodkih na forumu pričakujejo več kot 800 govorcev iz 100 držav in kakih 5000 udeležencev.

Udeležil se ga bo praktično celoten avstrijski politični vrh pa tudi številni tuji politiki. Med njimi bo predsednik republike Borut Pahor, ki bo, kot so v njegovem uradu potrdili za STA, v Alpbachu 25. in 26. avgusta. Pričakujejo tudi predsednika Srbije in Kosova Aleksandra Vučića in Hashima Thacija, ki bi se morda lahko ob robu dvostransko srečala. Vučić je sicer v torek za srbske medije povedal, da se o odhodu v Alpbach še ni dokončno odločil, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik foruma Fischler je ob odprtju foruma opozoril na aktualno stanje v Evropi in kritiziral razčlovečenje in ustrahovanje v razpravah o migracijah oz. beguncih. Izrazil je tudi zaskrbljenost, da se v trenutnih razpravah o varnosti pod preprogo pometa vprašanje človekovih pravic.

“V Evropskem forumu Alpbach se želimo temu upreti in poslati jasen signal za odprto družbo,” je poudaril. V luči slogana letošnjega foruma je tudi izpostavil družbeno raznolikosti Evrope. “Upam si trditi, da je v raznolikosti naš zaklad v Evropi. Raznolikost bi morali ohraniti in jo še povečevati. To nas krepi, da se bomo lahko uspešno soočili z neznanim v prihodnosti,” je poudaril Fischler, nekdanji avstrijski minister in nekdanji evropski komisar za kmetijstvo.

Ob začetku foruma je nastopil tudi Nobelov nagrajenec za ekonomijo, Američan Joseph Stiglitz, ki je pritrdil Fischerjevim skrbem. Odprta družba je po njegovih besedah napadena, “prav sedaj poteka vojna”. Pri tem je imel v mislih ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Slednjemu in republikanski stranki je očital, da jih je “okužil virus lažnih informacij”. “Na kocki je prihodnost naše civilizacije,” je opozoril profesor z Univerze Columbia.

“Odprta družba z raznolikostjo idej je tudi odporna družba,” je v luči slogana foruma še poudaril ekonomist in pri tem naštel niz ekonomskih primerov. V finančni krizi leta 2008 se je za slabost izkazala koncentracija bank. “Če bi imeli več raznolikosti, bi bil naš finančni sistem robustnejši,” je dejal. Omeni je tudi nemško odvisnost od ruskega plina. “Če bi se Rusija odločila za ustavitev dobave plina, Nemčija kratkoročno ne bi imela možnosti pokriti izpada,” je opozoril.

Pripraviti bi se morali tudi na podnebne spremembe, je dodal. Ob tem je izrazil nasprotovanje neolibiralni ideji, da lahko tržno gospodarstvo regulira samo sebe. “Če ne bi imeli zakonov o ohranjanju čistosti zraka, potem našega zraka tudi ne bi več mogli dihati,” je bil slikovit Stiglitz.

Forum Alpbach sicer poteka že od leta 1945, tokrat pa sovpada z avstrijskim predsedovanjem EU.

Sintagma »odprta družba« je sicer prepoznaven simbol imperija, ki ga vodi mecen globalne levice George Soros. Zato ne preseneča, da si glavni akterji foruma Alpbach želijo »več raznolikosti«, kar seveda vključuje uvoza še več muslimanov v Evropo …

Zadnje novice

Sorodne vsebine