9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Špansko notranje ministrstvo zaporniške paznike svari pred nevarnostjo džihadističnih jetnikov

Piše: Ivan Šokić

Špansko notranje ministrstvo je zaporniške paznike posvarilo pred nevarnostjo, ki naj bi jo predstavljali džihadistični jetniki. Povod za svarila so grožnje v islamistični reviji.

“Pobijte vse paznike, sledite jim domov in jih zabodite,” je po poročanju El Munda zapisal avtor članka v islamistični reviji, zaradi česar je špansko notranje ministrstvo 28. aprila 2022 izdalo interno okrožnico zaposlenim v zaporih, da naj “ravnajo previdno in se zavedajo obstoječih tveganj.”

V kaznilnici Zaragoza-Zuera v Aragoniji se trenutno nahaja 16 islamistov ki spadajo v posebno skupino za motrenje zapornikov (FIES) povezanih z organiziranim kriminalom, terorističnimi skupinami ali posameznikov, ki so še posebej nevarni v zaporu. Četverica je povezana z oboroženimi tolpami ali terorističnimi skupinami, medtem ko je preostalih osem krivih nasilnih zločinov proti drugim zapornikom oziroma zaporniškemu osebju ali pa so poskusili pobegniti iz zapora.

Po celi državi je v zaporih okoli 250 radikalnih islamskih džihadistov. Za primerjavo, leta 2015 jih je bilo “le” 2015.

Težave z islamisti v zaporu imajo tudi v Franciji. Eden takih je bil Bilal Taghi, ki so ga leta 2019 obsodili na 28 let zaporne kazni, ker je leta 2016 v zaporu v Osnyju poskusil do smrti zabosti dva zaporniška paznika. V Avstriji pa je v Albaniji rojeni terorist, ki so ga leta 2017 obsodili na 9-letno zaporno kazen leta 2020 ponovno moral pred sodnika, ker je v zaporu oblikoval teroristično celico in sojetniku grozil, da ga bo obglavil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine