13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Španski vladi se obeta nezaupnica v parlamentu

Španski parlament bo danes predvidoma glasoval o nezaupnici vladi premierja Mariana Rajoya, ki so jo vložili opozicijski socialisti, in jo najverjetneje tudi potrdil. Če se bo to dejansko zgodilo, bo to šele prva uspešna nezaupnica v državi od padca Francove diktature.

Socialisti so si podporo 176 poslancev, kolikor potrebujejo za potrditev nezaupnice, zagotovili že v četrtek. Sami imajo namreč v 350-članskem parlamentu 84 sedežev, podporo pa je obljubila tudi stranka Podemos, ki ima 67 poslancev.

Podporo je v četrtek med razpravo o nezaupnici napovedala še Baskovska nacionalistična stranka (PNV). Ta stranka je sicer ta mesec Rajoyevi manjšinski vladi pomagala pri sprejetju letošnjega proračuna, vendar pa v Baskiji vlada skupaj s socialisti.

Da bodo nezaupnico podprli, so napovedali tudi v katalonski stranki PDeCAT, ki se zavzema za neodvisnost Katalonije.

Če bodo poslanci podprli nezaupnico, bo Rajoy, ki je na oblasti od leta 2011, avtomatično razrešen s položaja, vodja socialistov Pedro Sanchez pa bo nemudoma postal premier, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP. Premier je pozive k odstopu večkrat zavrnil, vodjo socialistov Sancheza pa je obtožil oportunizma.

Socialisti so nezaupnico vložili, potem ko je sodišče pretekli teden ugotovilo nezakonito financiranje vladajoče Ljudske stranke. To bo sicer šele četrto glasovanje o nezaupnici španski vladi od padca diktature Francisca Franca leta 1975. Dosedanje tri so bile neuspešne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine