-1 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Španski upokojenec je mobiliziral 350.000 starejših. »Ko sem prosil pomoč na banki, sem se počutil ponižanega«

Piše: Jože jan

»Imajo naše prihranke, prosimo le, da nas nehajo izključevati,« pravi Carlos San Juan, upokojenec, ki obsoja kako banke ravnajo s starejšimi.

Carlos San Juan de Laorden je pred dnevi prejel nepričakovani poklic. Območni direktor njegove banke ga je povabil na osebni sestanek. »Ravno to, do česar 10 milijonov upokojencev v Španiji ne more priti,« je izjavil Carlos. Njegova objava na platformi Change.org »Star sem 78 let in se od bank počutim izključenega. Hočem osebni stik v bančnih poslovalnicah!« je dobila že več kot 350.000 podpisov.

Carlos, upokojen urolog, ki že več kot 60 let prebiva v Valencii, je nehote postal zastopnik starejših, ki obsojajo dehumanizacijo bank zaradi divjega procesa digitalizacije.

Upokojitev je dr. San Juana prizadela prej, kot jo je pričakoval. Bil je podpredsednik Urološkega združenja Valencijske skupnosti in izredni profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Valencii, Konec njegove kariere je zaznamovala Parkinsonova bolezen.

Banki, s katerimi je posloval (BBVA in Caixabank) sta Carlosa pogosto klicali, ko je bil aktiven. »Bili smo prijatelji,« opisuje. A vse se je spremenilo po upokojitvi. »Edini klic, ki sem prejel iz banke, je bil da mi prodajo zasebno zdravstveno zavarovanje,« je potarnal.

»Banke nas nočejo osebno sprejeti, predvsem na blagajni. Vedno nas pošljejo do bankomatov. Zaradi Parkinsonove bolezni težko uporabljam te naprave. Sem počasen. Če vidim, da je čakalna vrsta, se mi vse zaplete. Pred dnevi sem pritisnil na  napačno tipko in mi je banka hotela zaračunati provizijo 13,50 evra,« je pojasnil Carlos. » Ko prosim za pomoč v banki, se z menoj pogovarjajo, kot da sem idiot, ker ne znam dokončati operacije,« je dodal.

Carlos zahteva, da se v bankah uredijo oddelki v poslovalnicah, kjer bi starejši lahko uredili svoje finančne storitve osebno z bančnimi uradniki. »Za banke, ki so v pol leta imele dobička za več kot 10.000 milijonov evrov, to ne bi bil velik strošek. Je le kapljica v oceanu njihovih dobičkov. Banka, ki bo s starejšimi obnovila neposreden stik, bo pridobila vse stranke.« je zaključil.

 

Vir: El Mundo, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine