3.1 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Španski primer: kdo bo dobil tretji odmerek

Piše: Jože Jan

Španija je ena izmed držav, ki ima največ cepljenih prebivalcev. Potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) odobrila tretji odmerek cepiva, je država, ki ima 80% prebivalcev polno cepljenih, začela s cepljenjem posebnih skupin in starejših od 65 let.

Ko so dolgo pričakovana cepiva pridobila odobritev različnih regulativnih organov, se je pojavilo vprašanje, kako dolgo bo trajala imuniteta, ki so jo pridobili cepljeni ljudje. Preiskave so se tako namenile razmišljanju o možnosti tretjega ali obnovitvenega odmerka.

Najprej se je odločila ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA), ki je odobrila tretji odmerek cepiv Pfizer-BioNTech, Moderne in Johnson&Johnson. Tretji odmerek je priporočilo osebam, starejšim od 65 let, ki so bili polno cepljeni pred več kot šestimi meseci.

Medtem je Evropska agencija za zdravila odobrila uporabo tretjega odmerka cepiva proti koronavirusu Pfizer/BioNTech za starejše od 18 let, ker so študiji dokazali, da je obnovitveni odmerek cepiva sposoben povečati imunski odziv pri osebah, ki so v zadnjih šestih mesecih prejeli prva dva odmerka.

Dokazano je, da so cepiva učinkovita pri preprečevanju hudih bolezni in smrti pri odraslih. Vendar pa se zaščita sčasoma zmanjša, zato se priporoča tretji odmerek. 

Španski primer

Po podatkih Univerze v Oxfordu je Španija edina med 50 najbolj naseljenimi državami na svetu, ki ji je uspelo cepiti 80% prebivalstva. Povprečje Evropske unije je 64%.

Sedaj v Španiji cepijo predvsem skupino mladih med 12. in 19. letom starosti in tiste, ki še niso bili cepljeni iz preostalih skupin. Začeli so tudi s cepljenjem tretjega odmerka pri določenih skupinah. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje živi v državi 6,9 milijona starejših od 70 let. Od teh jih je 99,2% polno cepljenih. Ker je večina cepivo prejela pred več kot šestimi meseci, bodo poklicani na tretji odmerek.

Kdor je prejel cepivo Pfizer bo prejel tretji odmerek istega laboratorija. Čeprav se EMA še ni odločila o tretjem odmerku s cepivom Moderne, ga je vsekakor priporočila za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. 

Vir: Infobae, Argentina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine