9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Španski parlament izredne razmere podaljšal do maja 2021

Španski parlament je danes potrdil podaljšanje izrednih razmer zaradi epidemije covida-19 za pol leta. Španski premier Pedro Sanchez jih je v nedeljo razglasil za 15 dni, ob podaljšanju, ki ga je danes potrdil parlament, pa bodo trajale do 9. maja 2021. Približno polovica španskih regij je v okviru izrednih razmer že zaprla svoje meje.

 

Podaljšanje izrednih razmer je podprlo 194 od 350 španskih poslancev. 53 jih je glasovalo proti, 99 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Med slednjimi so bili tudi poslanci glavne opozicijske Ljudske stranke, ki se je zavzela za to, da bi izredne razmere podaljšali samo do decembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vlada je po glasovanju na Twitterju sporočila, da bodo lahko s tem regionalne vlade ob usklajevanju s španskim ministrstvom za zdravje sprejele nujne ukrepe za boj proti covidu-19.

Med drugim izredne razmere regionalnim oblastem omogočajo uvedbo ukrepov za omejitev gibanja ljudi, kot je policijska ura ali zaprtje regionalnih meja.

Doslej je svoje meje zaprlo devet od 17 avtonomnih regij, med drugim Andaluzija, Katalonija in Madrid. V večini bo ta ukrep v veljavi dva tedna, ponekod pa samo en teden. Tri četrtine od 47 milijonov Špancev tako nekaj časa ne bo smelo zapustiti regije, v kateri živijo, razen če morajo drugam na delo ali k zdravniku, poročajo tuje agencije.

Te omejitve so po besedah Daniela Lopeza Codine s politehnične univerze v Kataloniji, ki preučuje razvoj epidemije, “zadnji branik pred domačo karanteno”. “Če nam ne bo uspelo zajeziti porasta okužb, bo treba sprejeti strožje ukrepe,” je zatrdil.

Strogo karanteno po vsej državi so v Španiji uvedli v času prvih izrednih razmer, ki so bile v veljavi od sredine marca do konca junija. Ljudje so lahko dom zapustili samo za odhod na delo, k zdravniku ali po hrano. Vlada v Madridu zdaj trdi, da ne želi znova uvesti karantene.

Od junija, ko so odpravili stroge omejitve gibanja, so se razmere v državi močno poslabšale. Vsak dan zabeležijo na tisoče novih primerov okužbe s koronavirusom, v sredo so poročali o skoraj 20.000 okužbah v zadnjem dnevu. Narašča pa tudi število hospitalizacij covidnih bolnikov, čeprav je njihovo število manjše kot na vrhuncu marca in aprila. Pretekli teden je Španija postala prva članica Evropske unije, ki je presegla milijon okužb, covid-19 je tam zahteval več kot 35.000 smrtnih žrtev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine