17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Španska volilna komisija odstavila katalonskega predsednika Quima Torro; spet zaostrovanje odnosov med Madridom in Barcelono

Španska volilna komisija je danes katalonskega predsednika Quima Torro razrešila s položaja poslanca katalonskega parlamenta, kar pomeni, da bo ostal tudi brez položaja predsednika regionalne vlade.

Volilna komisija je odločitev sprejela po decembrski obsodbi Torre zaradi neposlušnosti. Sodišče v Barceloni mu je za 18 mesecev prepovedalo opravljanje javnih funkcij, ker med predvolilno kampanjo pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami v Španiji ni poskrbel za odstranitev simbolov v podporo katalonski neodvisnosti z javnih zgradb.

Sodba še ni pravnomočna, Torra je zavrnil obsodbo in se pritožil na vrhovno sodišče.

Španska volilna komisija je marca Torri naložila, da mora zaradi spoštovanja institucionalne nevtralnosti pred volitvami odstraniti simbole v podporo katalonski neodvisnosti.

Sporen je bil predvsem napis na zgradbi katalonske vlade “Svoboda za politične zapornike in izgnance”. Ob njem je bil rumen trak, na katerem je bila izražena podpora devetim priprtim katalonskim politikom, ki so bili oktobra obsojeni na dolgoletne zaporne kazni zaradi svoje vloge v poskusu odcepitve Katalonije leta 2017.

Katalonska vlada ni upoštevala dveh rokov, ki ji ju je za odstranitev napisa postavila volilna komisija. Popustila je šele tik pred načrtovanim policijskim posredovanjem.

Katalonsko višje sodišče je presodilo, da je Torra izkazal močno, večkratno in trmasto upiranje navodilu volilne komisije, ki je bilo skladno z zakonom.

Torra je med enodnevnim sojenjem dejal, da volilna komisija po njegovem mnenju ni imela pravice ukazati odstranitve simbolov, ker da je na hierarhični lestvici nižje kot predsednik Katalonije. Prav tako ni želel odgovarjati na vprašanja tožilca, odgovarjal je le na vprašanja svojih odvetnikov.

Španska volilna komisija je poleg tega danes odločila, da katalonski politik Oriol Junqueras, ki je bil zaradi svoje vloge na referendumu o neodvisnosti Katalonije leta 2017 obsojen na 13 let zapora, ne sme zasesti svojega poslanskega sedeža v Evropskem parlamentu.

Odločitev volilne komisije, ki jo med drugim sestavljajo španski vrhovni sodniki, je v nasprotju s sodbo Sodišča EU. To je sredi lanskega decembra odločilo, da Junquerasu pripada imuniteta evropskega poslanca, zato bi mu morala Španija omogočiti, da bi prevzel poslanski mandat.

Nekdanji katalonski podpredsednik Junqueras po majskih evropskih volitvah mandata evropskega poslanca ni mogel prevzeti, ker mu ni bilo dovoljeno zapustiti zapor, da bi v Madridu prisegel španski ustavi.

Obe današnji odločitvi španske volilne komisije bi lahko imeli posledice pri odločanju o imenovanju nove španske vlade v naslednjih dneh, poroča časnik El Pais. Španski parlament bo namreč v soboto začel razpravo pred nedeljskim prvim krogom glasovanja o imenovanju vodje socialistov Pedra Sancheza za predsednika vlade.

Katalonska republikanska levica (ERC), ki je v četrtek odločila, da bo z vzdržanimi glasovi omogočila Sanchezovo potrditev na položaj španskega premierja, bi namreč lahko znova premislila o svoji odločitvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je državni udar, pa se je na Twitterju na odločitev španske volilne komisije odzval poslanec Katalonske republikanske levice v španskem parlamentu Gabriel Rufian.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine