10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Španska vlada poskuša blokirati vnovično izvolitev Puigdemonta

Španska vlada je danes v ustavno presojo predložila zakon, ki ga je minuli teden sprejel katalonski parlament in omogoča izvolitev novega predsednika regije tudi, če ta ni prisoten v parlamentu. Neodvisnosti naklonjeni tabor bo tako najverjetneje prisiljen izbrati novega kandidata za predsednika, če se želi izogniti novim volitvam.

 

Španska vlada je že pred tem napovedala, da se bo zaradi sprejetih sprememb obrnila na ustavno sodišče. To bo moralo sedaj preučiti vlogo in odločiti o njej, v tem času pa bo zakon samodejno zadržan.

Kot je novinarjem danes dejal tiskovni predstavnik vlade Inigo Mendez de Vigo, to pomeni, da katalonski parlament ne bo mogel sklicati seje o imenovanju Puigdemonta, ne da bi pri tem zagrešil “kaznivo dejanje neposlušnosti”.

Puigdemontova stranka Skupaj za Katalonijo je v soboto naznanila, da ga bodo poskusili na položaj ponovno imenovati do 14. maja. A obenem so že takrat priznali, da bodo izbrali alternativnega kandidata, če jim to ne bo uspelo. Rok za prisego novega predsednika Katalonije je 22. maj, v nasprotnem primeru se Kataloniji sredi julija obetajo nove volitve, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Volitve so v Kataloniji v skladu z uveljavitvijo neposrednega nadzora s strani Madrida potekale že konec decembra. Španska vlada je namreč po neuspeli razglasitvi neodvisnosti 27. oktobra lani odstavila celotno vlado in razpustila tudi parlament. Puigdemont in več drugih ministrov se je pred kazenskim pregonom zateklo v tujino.

Neodvisnosti naklonjene stranke so na volitvah osvojile absolutno večino. Kljub temu ni uspela izvolitev nobenega kandidata za predsednika regije, saj so bili vsi bodisi v tujini, za njimi pa razpisan priporni nalog, bodisi v priporu zaradi obtožb upora.

Obenem je bilo jasno, da Puigdemont ne bo mogel biti vnovič izvoljen na položaj že v ponedeljek, ko mu je podporo odrekla republikanska levica (ERC), zaveznica stranke Skupaj za Katalonijo. Kot so sporočili, njegova kandidatura ni izvedljiva, pozvali pa so k učinkoviti vladi, ki bi lahko vodila vsakodnevne zadeve. Njihova prioriteta je končanje neposrednega upravljanja regije s strani Madrida, poroča španski časnik El Pais.

Zadnje novice

Sorodne vsebine