10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Španija: najslabša možna vlada

Piše: Álvaro Peñas

Šestnajstega novembra je Pedro Sánchez prisegel kot predsednik s podporo komunistov in vseh pristašev katalonske neodvisnosti v španskem parlamentu.

Nova vlada se ponavlja s štirimi podpredsedniškimi položaji in 22 ministrstvi, vendar je Pedro Sánchez podrl nov rekord v porabi in ima najdražjo vlado v zgodovini s skupno 2062 svetovalci in 336 visokimi uradniki, kar pomeni skupno porabo 146 milijonov evrov, kot kažejo podatki ministrstva za finance. Skrajna levica dobi pet ministrstev: za delo, zdravje, kulturo, socialne pravice in Agendo 2030 ter otroke in mladino. Slednja je nastala pred kratkim in je v rokah Sire Rego, komunistke palestinskega porekla, ki je prav na dan pokolov, ki jih je v Izraelu zagrešil Hamas, objavila tvit, v katerem je zatrdila, da imajo Palestinci “pravico do upora”.

To, kar je razumljivo sprožilo polemike, ni bilo nič glede na to, kar je prišlo. Pedro Sanchez je skupaj z belgijskim premierjem Alexandrom De Croom obiskal Jeruzalem in se srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Med srečanjem je Sanchez osuplemu Netanjahuju povedal, kaj mora storiti, da reši konflikt. Seveda je izraelski premier Sánchezu dal jasno vedeti, da mu ne more predavati. Toda težave so se šele začele. Na mejnem prehodu Rafah v Egiptu je Sánchez dejal, da nasilje ne reši ničesar, in pozval proti “nediskriminatornemu ubijanju civilistov” v zvezi z izraelsko vojsko. Ne samo to, Sánchez je izpostavil tudi možnost, da bi Španija enostransko priznala palestinsko državo, tudi če EU tega ne bi storila. Zaradi teh izjav so izraelske oblasti poklicale na pogovor španskega veleposlanika, saj so jih ocenile kot “podporo terorizmu”. Teroristična skupina Hamas je namreč čestitala Sánchezu in De Crooju za njuno “jasno in drzno” stališče. V Madridu je Sánchez še zaostril krizo, ko je Izrael obtožil “kršitve mednarodnega humanitarnega prava” in slike pokola 7. oktobra, ki jih je videl v Izraelu, v televizijskem intervjuju označil za “anekdoto”. Zaradi tega je Izrael odpoklical svojega veleposlanika v Španiji. “Po nezaslišanih izjavah španskega premierja, ki je znova ponovil neutemeljene obtožbe, sem se odločil odpoklicati našega veleposlanika v Španiji na posvetovanja v Jeruzalemu,” je dejal Benjamin Netanjahu. Očitno nobeden od novih 2062 vladnih svetovalcev nima pojma o diplomaciji.

Več TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine