4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Španija: kako se bo potovalo v nadalje?

Piše: Damian Ahlin

Pričakuje se, da bo leto 2022 pomenilo začetek velikega okrevanja na področju potovanj in turizma. Če so leta 2021 prevladovala potovanja znotraj same države, se naslednje leto v Španiji pričakuje povečanje tujih potovanj zaradi postopnega odpiranja meja, pa tudi povečanje ekoturizma v manj obiskanih krajih v stiku z naravo in razcvet verskega turizma.

Novi potovalni protokoli

Ohranitev letalskih povezav bo ključnega pomena za nadaljnjo dinamizacijo turističnih tokov. Prilagoditi bo treba nove potovalne protokole. Križarske družbe bodo svoje ladje ponovno poslale na oceane kot varna zatočišča za družinsko preživljanje prostega časa, pri čemer bo število potovanj na osebo na leto manjše, vendar bodo trajala dlje.

Sanjska potovanja

V Španiji pričakujejo po podatkih, da 72 % potrošnikov načrtuje potovanje v naslednjih dvanajstih mesecih, več kot tretjina pa jih bo za potovanja porabila več prihrankov kot v prejšnjem letu.

Turizem naj bi oživel med drugimi zaradi trendov, ki jih je mogoče opaziti pri rezervacijah: potovanja s prijatelji, sanjska potovanja, trajnostni turizem, ter potovanja pod vplivom    avdiovizualnih vsebin.

S prijatelji in družino

Za trend potovanj s skupinami prijateljev se že uporablja drugi izraz za to obliko potovanja, friendcations. Pandemija je potrdila vrednost družabnih odnosov in dejstvo, da so ti ključni za srečo, zato ni presenetljivo, da bo leto 2022 leto velikih osebnih srečanj, Med njimi so tudi večgeneracijski potniki, družine, ki želijo nadoknaditi zamujeno in deliti edinstvena doživetja s svojimi najdražjimi. Križarjenja bodo imela pomembno vlogo za te družine, saj so privlačna za vse starostne skupine.

Zasebnost

Varnost, zdravje in trajnost bodo postali neločljiv del prihodnih potovanj. Segment premium bo zelo iskan zaradi zasebnosti, ki jo zagotavlja. Oddaljene lokacije oblikujejo nov koncept hotelov in letovišč s petimi zvezdicami, namenjenih predvsem temu segmentu.

Digitalizacija, porast spletnih rezervacij in brezstičnih načinov plačevanja določajo trend tehnoloških inovacij, povezanih s potovanji. Začenja se obdobje brezstičnih potovanj, od vstopnih kart do prijave v hotelu, vključno z javnimi stranišči. Pričakuje se tudi velik napredek na področju tehnologije prepoznavanja obrazov.

Vir: 20minutos.es

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine