20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Španci znova na božične počitnice

Piše: Jože Jan

Božič je pred vrati in kljub grožnji novega pandemičnega vala bodo Španci masivno hodili na počitnice. Raven rezervacij pri turističnih agencijah je že preseglo 80% rezervacij pred Covidom.

Rafael Gallego, podpredsednik Španske konfederacije potovalnih agencij (CEAV) je za medij El Confidencial Digital izjavil, da so rezervacije potovanj dosegle 80% registriranih v letu 2019, kar je zelo dobra novica za turistični sektor v Španiji. Do 25. decembra bodo Španci potovali bolj po notranjosti dežele, potem se pa smer španskih popotnikov korenito spremeni. Najbolj iskana destinacija so Karibi, sledi križarjenje, snežni športni turizem in obisk velikih evropskih mest, kot je London.

Glede turističnega prihoda tujcev, med destinacijami izstopajo Kanarski otoki, kjer rezervacije že dosegajo 90%. Kanarski otoki so zelo privlačni za Britance, Nemce in Nordijce, saj so blizu in imajo visoko sezono na plaži tudi pozimi. »Povpraševanje je zelo veliko in verjetno bo kmalu vse razprodano. Za druge destinacije, kot so Balearski otoki in Costa Brava, je tudi veliko povpraševanja, zlasti med francoskimi državljani. Manjkajo samo še turisti iz Azije in Severne Amerike, ki pa za božične počitnice ne potujejo«, je dodal Gallego.

Odprtje meja ZDA pomaga španskemu izhodnemu turističnemu sektorju. Povpraševanje po poletih v Združene države je močno naraslo, prav tako je tudi naraslo število poletov med Španijo in ZDA.  »Teden dni po ponovnem odprtju ZDA za turizem, so rezervacije potovanj v Združene države dosegle 80% potovanj leta 2019,« je omenil Gallego.

Vsekakor pa to visoko število potovanj ne pomeni visokega dohodka za turistični sektor, ker za ponovno aktiviranje turističnega povpraševanja potovalne agencije žrtvujejo velik del dobička. Potovalne agencije menijo, da bodo predkoronsko raven dohodkov lahko dosegle šele v drugi polovici leta 2022, če ne bo novih valov koronavirusa, ki bi prisilil k ponovnem zaprtju mej.

 

Vir: El Confidencial digital, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine