1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Sorosov konzorcij proti stranki CHEGA

Piše: Álvaro Peñas

Šestnajstega novembra je bila na Fakulteti za družbene in humanistične vede Univerze Nova de Lisboa (Nova FCSH) v Lizboni napovedana ustanovitev samooklicanega “Konzorcija – mreže preiskovalnih novinarjev”. Tako kot številne druge podobne “neodvisne novinarske” organizacije je tudi “prvi portugalski konzorcij preiskovalnega novinarstva” neprofitno in seveda nevladno združenje, čeprav je bila ustanovitev “konzorcija” priročno objavljena na spletni strani portugalskega ministrstva za kulturo.

Prva novinarska preiskava “konzorcija” je obravnavala zelo aktualno vprašanje: prisotnost sovražnega govora v portugalskih državnih varnostnih silah in seveda povezavo med tem sovražnim govorom in stranko CHEGA. Gre za preiskavo, ki jo je njen predsednik André Ventura takoj zanikal, kot je poročal časopis CHEGA, Folha Nacional.

Kdo pa so člani “konzorcija”? Po poročilu, objavljenem v reviji Meios & Publicidade, so med prvaki neodvisnega novinarstva Pedro Coelho (novinar televizijskega kanala SIC, neodvisnega društva za komuniciranje, in profesor na Novi FSCH), Paulo Pena (novinar Investigate Europe), novinarja digitalnega časopisa “Setenta e Quatro” Filipe Teles in Ricardo Cabral Fernandes, neodvisna novinarja Cláudia Marques Santos in Tiago Carrasco, Pedro Miguel Santos in Ricardo Esteves Ribeiro (novinarja iz Fumaçe), odvetnik Ricardo Correia Afonso in univerzitetni profesorji Nove FSCH Carla Baptista, Dora Santos Silva, Marisa Torres da Silva ter João Figueira (Univerza Coimbra) in José Ricardo Carvalheiro (Univerza Beira Interior).

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine