7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Somalijska vlada pozvala odposlanca ZN k odhodu iz države

Somalijska vlada je tamkajšnjega posebnega odposlanca ZN Nicholasa Haysoma pozvala, naj zapusti državo. Obtožila ga je namernega poseganja v suverenost države, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN Nicholas Haysom v Somaliji ni več dobrodošel in ne more več delovati v državi, je v torek sporočilo zunanje ministrstvo. Misija ZN v Somaliji se na poziv še ni odzvala.

Somalijska vlada je odposlanca ZN k odhodu pozvala le nekaj dni potem, ko je ta izrazil zaskrbljenost nad ravnanjem somalijskih varnostnih služb, ki jih sicer podpirajo Združeni narodi. Sredi decembra so namreč s silo zadušile tridnevne proteste v jugovzhodnem mestu Baidoa, pri čemer je bilo ubitih najmanj 15 ljudi, 300 pa jih je so jih varnostne sile aretirale.

Protestniki so izražali nezadovoljstvo zaradi aretacije Muktarja Robowa, nekdanjega islamskega voditelja, ki se je potegoval za položaj predsednika jugozahodne regije.

Robow je že leta 2017 izstopil iz teroristične skupine Al Šabab, vendar ga somalijska vlada obtožuje, da spodkopava stabilnost v državi. Njegova kandidatura je razkrila napetosti med zveznimi državami, ki si prizadevajo za večjo neodvisnost od zvezne administracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine