-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

(ŠOKANTNO) Kanadski vojni veteranki, ki je hotela dvižno napravo za svoj invalidski voziček, predlagali kar evtanazijo

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

V Kanadi odmeva neverjetna afera. Kanadska vojna veteranka, nekdanja paraolimpijka, je na oddelek za veteranske zadeve vztrajno pošiljala prošnje za pridobitev dvižne rampe za invalidski voziček. Po številnih neuspešnih poskusih so ji iz oddelka pisno odgovorili: “Če ste tako obupani, gospa, vam lahko ponudimo storitev MAID (medicinsko pomoč pri smrti).” Birokrati so ji ob tem ponudili vso potrebno opremo za evtanazijo. O nečloveški ponudbi je pred dnevi pričala v kanadskem parlamentu, kjer je njena izpoved požela vsesplošno zgražanje. Bomo tovrstne razprave kmalu spremljali tudi v Sloveniji? Predlog zakona, ki bi to omogočil, je bil pripravljen že sredi letošnjega poletja. 

“Poslala sem pismo predsedniku vlade Trudeau, da so mi ponudili asistenco pri smrti in da lahko za to zagotovijo potrebno opremo,” je povedala kanadskim izvoljenim predstavnikom. Upokojena desetarka Christine Gauthier, ki je tekmovala za Kanado na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016 in na igrah Invictus istega leta, je spregovorila pred odborom za veterane spodnjega doma parlamenta in se strinjala, da bo posredovala kopijo pisma, ki ga je prejela. Trudeau se je na pričevanje že odzval in povedal, da je nad dogodkom šokiran.

“Spremljamo preiskave in spreminjamo protokole, da bi zagotovili, kar bi se moralo vsem nam zdeti očitno: kanadske veteranske zadeve (oddelek za obravnavo veteranov op. a.) so tukaj za to, da podpirajo ljudi, ki so služili državi, ne pa, da jim ponudi zdravniško pomoč pri smrti,” je povedal in dodal, da je to, kar se je zgodilo, povsem nesprejemljivo.

Nekdanji kanadski paraolimpijki Christine Gauthier so namesto rampe za invalidski voziček ponudili pomoč pri usmrtitvi. (Vir: Twitter)

Ni pa ga dogodek prepričal, da bi o evtanaziji ponovno premislil. Ta je zanj še vedno popolnoma upravičena. Še več, kanadska vlada bo v bližnji prihodnosti, predvidoma marca prihodnje leto, še razširila krog “upravičencev” za evtanazijske postopke. Ko so premierja mediji soočili s tem vprašanjem, je odgovoril, da ta primer spada v širšo debato o tem, ali je razširitev medicinske pomoči pri usmrtitvi tudi na tiste, ki so duševno bolni, upravičena.

Kanadski premier Justin Trudeau (Foto: epa)

“Zadeva medicinske pomoči pri umiranju je globoko osebna, izredno težka odločitev, ki jo morajo posamezniki in družine sprejeti zelo  premišljeno in s čim več možne podpore. Razumemo, da moramo zagotoviti spoštovanje pravic ljudi in njihovih izbir, pri tem pa varovati tiste najbolj ranljive, to je izredno zahtevno ravnovesje,” je povedal.

Tragični primer iz Belgije

Besede kanadskega premierja sicer spomnijo na nadvse tragični primer mlade Belgijke Shanti De Corte, o kateri smo poročali pred kratkim. Mlada Belgijka je trpela zaradi številnih psihičnih bolezni, med drugim za hudo depresijo. Njeno stanje se je hudo poslabšalo po terorističnem napadu na belgijsko letališče Zaventem. Bila je med srečnimi preživelimi napada. Ravno tisti dan se je namreč odpravljala na šolski izlet. Teroristični napad ji sicer ni pustil fizičnih poškodb, zato pa so bile psihične brazgotine toliko hujše.

Kmalu tudi v Sloveniji

Pri vsem skupaj se zastavlja vprašanje, ali bodo tovrstne “rešitve” kmalu na voljo tudi v Sloveniji. Društvo Srebrna nit, sicer znano po svojemu nasprotovanju zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki bi starejšim izrazito olajšal življenje, je že pred časom predstavilo predlog zakona, ki bi evtanazijo uzakonil tudi v Sloveniji. Nato se je sredi poletja letošnjega leta na novinarski konferenci odzvala tudi Zdravniška zbornica. Predstavniki zdravnikov so povedali, da ima zakon pomanjkljivosti, zaradi katerih v praksi ne bi mogel delovati, in da je bil sprejet povsem mimo zdravniške stroke. “Takšen način sprejemanja zakona mimo zdravnikov je edinstven,” je na novinarski konferenci povedal profesor in zdravnik Matjaž Zwitter.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine