26.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Sodišče razveljavilo prepoved današnjih protestov v Berlinu

Nemško sodišče je razveljavilo pred nekaj dnevi naznanjeno prepoved danes predvidenih protestov proti omejevalnim ukrepom v epidemiji novega koronavirusa v Berlinu. Takratna odločitev je sprožila jezo in ogorčenje med protestniki, ki pa se bodo danes ob močni policijski prisotnosti tako vendarle lahko zbrali.

 

Deželne oblasti so prepoved naznanile v sredo, potem ko je policija protest istih organizatorjev v začetku meseca prekinila, ker udeleženci – bilo jih je več deset tisoč – niso nosili mask ali ohranjali ustrezne medsebojne razdalje.

Kot je odločitev utemeljeval notranji minister Berlina Andreas Geisel, jih skrbi, da bi danes znova prišlo do kršenja pravil. Kritičen je bil tudi do udeležencev protestov iz vrst skrajne desnice in podpornikov teorij zarote.

A upravno sodišče v nemški prestolnici se je že v petek izreklo za možnost protestov, češ da nič ne kaže na to, da organizatorji “namerno ne bodo upoštevali” pravil družbenega distanciranja in ogrožali javno zdravje.

Zgodaj davi je nato zavrnilo pritožbo policije in s tem dokončno odločilo, da se protesti lahko odvijejo, če bodo sodelujoči upoštevali določene pogoje, vključno z ohranjanjem razdalje. Dovolili so tudi parado, predvideno pred protesti, a bo morala potekati po drugi poti kot protesti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Današnje proteste organizira skupina Querdenken 711 iz Stuttgarta. Njen predstavnik Michael Ballweg je pozdravil odločitev sodišča kot uspeh za temeljne pravice. V videu na portalu YouTube je pozval k mirnim protestom in dodal, da tisti, ki pozivajo k nasilju, niso z njimi.

Ko je bila namreč minulo sredo naznanjena prepoved, so nekateri na spletu zatrjevali, da se mora zborovanje kljub temu odviti, spet drugi pa so pozivali celo k nasilju.

Vodja berlinske policije Barbara Slowik je že v petek napovedala, da bodo policisti v primeru dovoljenja za izvedbo protesta “zelo hitro” ukrepali, če udeleženci ne bodo spoštovali higienskih pravil. V mestu naj bi danes namestili okrog 3000 policistov, vključno z okrepitvami iz drugih delov države. Slowikova ocenjuje, da bi se lahko zbralo do 30.000 ljudi. Napovedani so sicer tudi nasprotni protesti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine