7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Sodišče potrdilo poravnavo v Agrokorju

Zagrebško sodišče za gospodarske zadeve je danes s sklepom potrdilo poravnavo, ki so jo v postopku izredne uprave v Agrokorju v sredo potrdili upniki tega hrvaškega koncerna. Po sklepu sodišča bo nadzor nad izvajanjem dogovora izvajalo sodišče, izredni pooblaščenec vlade v koncernu in začasni upniški odbor.

Sklep sodnice Nevenke Siladi Rstić tudi določa, da bo moral izredni pooblaščenec hrvaške vlade v Agrokorju Fabris Peruško sodišče in upniški odbor enkrat letno obveščati o izpolnjevanju poravnave, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Z izvedbo poravnave se bo zaključil postopek izredne uprave v koncernu. Dogovor bo imel pravni učinek za vse upnike, tako za tiste, ki so v postopku sodelovali, kot tiste, ki niso sodelovali, in tiste, katerih prerekane terjatve bodo morebiti kasneje priznane.

Na današnji sklep sodišča je v osmih dneh mogoča pritožba, o kateri bo odločalo višje sodišče za gospodarske zadeve.

Sodišče navaja, da so skupne terjatve upnikov z glasovalno pravico znašale 33,76 milijarde kun (4,5 milijarde evrov), za poravnavo so glasovali upniki s skupno 27,08 milijarde kun terjatev oz. 80,2 odstotka upnikov z glasovalno pravico, proti pa so bili upniki s 4,7 milijarde kun terjatev. Poudarja, da so se upoštevale tudi neplačane terjatve, ker ne bi bilo pravično, da upniki s plačanimi terjatvami odločajo tudi o usodi neplačanih terjatev.

Sodišče v sklepu tudi pojasnjuje, zakaj je bil začasni upniški odbor pooblaščen odločati v imenu upnikov pri pripravi predloga poravnave. Razlog, zakaj upniki niso uspeli izbrati svojega predstavnika za vsako skupino upnikov in zakaj ni bil oblikovan stalni upniški odbor, sodišče vidi v načinu izbire članov upniškega odbora in v kratkem trajanju postopka izredne uprave v fazi predlaganja dogovora upnikov s poravnavo, ki je trajal 12 mesecev in dodatne tri mesece, poroča Hina.

Peruško je na obravnavi – ki je potekala v košarkarski dvorani Dražen Petrović v Zagrebu, na njej pa je sodelovalo okoli 450 predstavnikov več kot 3000 upnikov, ki so glasovali prek posebne mobilne aplikacije – napovedal, da bo postopek implementacije poravnave, potem ko bo pravnomočna, potekal približno do konca leta. Več upnikov je sicer v sredo napovedalo pritožbo.

Poravnava med drugim predvideva prenos premoženja na nov koncern, katerega največji lastniki bodo postali ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka) ter lastniki obveznic (25 odstotkov), med katerimi so večinoma ameriški finančni skladi, in Zagrebačka banka (2,3 odstotka).

Med najvrednejšim premoženjem Agrokorja je slovenski trgovec Mercator, ki ima sicer ločena razmerja s svojimi bankami upnicami. V družbi poravnave niso želeli komentirati, poudarili pa so, da prinaša dodatno stabilnost. S tem, da bo Mercator postal del novega Agrokorja, se bo moralo strinjati vseh 55 Mercatorjevih bank upnic, med katerimi so tudi velike slovenske banke v državni lasti na čelu z NLB.

Zadnje novice

Sorodne vsebine