16.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Sodišče EU: Sankcije EU proti podjetjem zaradi ukrajinske krize upravičene

Sankcije, ki jih je Evropska unija zaradi konflikta v Ukrajini uvedla proti ruskim podjetjem, kot je naftni velikan Rosneft, so upravičene in primerne za izvajanje pritiska na Rusijo zaradi njene vloge v krizi, je danes odločilo Sodišče EU.

Sodišče je v odločitvi pojasnilo, da so gospodarske sankcije, med njimi prepoved izvajanja poslov in omejitev dostopa do kapitalskih trgov v EU, brez dvoma pripomogle k temu, da EU doseže svoje cilje. Zato ukrepi niso bili neprimerni, je Sodišče EU potrdilo odločitev Splošnega sodišča EU iz leta 2018.

EU je uvedla sankcije proti Rusiji zaradi njene vpletenosti v konflikt na vzhodu Ukrajine. Na sodišče pa so se pritožila ruska podjetja, med njimi državni Rosneft. Trdila so, da bi morali sankcije razveljaviti, saj da ukrepi niso pravno upravičeni in kršijo njihovo pravico lastnine in poslovanja.

Sodniki EU pa so danes v celoti zavrnili njihovo pritožbo. Kot so še pojasnili, ni mogoče, da se podjetja niso zavedala razlogov, zakaj so tarče ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Nove prometne nesreče

Sorodne vsebine