-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Sodišče EU je zavrnilo tožbi Poljske in Madžarske glede zakonodaje EU o pogojevanju evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Sodišče EU je zavrnilo tožbi Poljske in Madžarske glede zakonodaje Evropske unije o pogojevanju evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava. Uradna Budimpešta je ocenila, da gre za zlorabo moči v Bruslju, saj gre za politično in ne pravno vprašanje. Z odločitvijo sodišča, pa bodo bruseljski birokrati lahko kaznovali ideološke nasprotnike. Gre za še en žebelj v krsto EU kot so si jo mnogi predstavljali.

“Ta sodba je nov način pritiska na našo državo,” je na Facebooku odločitev Sodišča EU komentirala madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. Sodišče EU je namreč zavrnilo tožbi Poljske in Madžarske glede zakonodaje Evropske unije o pogojevanju evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava.

Madžari poudarjajo, tako kot so to počeli ves čas vključno z argumentacijo pred sodiščem, da EU ne more biti pristojna za presojanje vprašanj o vladavini prava, temveč je zato lahko pristojno samo sodišče. Če o nečem odloča politični organ, je to potemtakem politično in ne pravno vprašanje. Če pa je vprašanje spoštovanja vladavine prava politično vprašanje, potem je podvrženo možnim zlorabam, saj bodo bruseljski aparatčiki odločali na podlagi lastnih ideoloških predispozicij.

Vladavina prava je pravno ne politično vprašanje
Tako madžarski kot poljski argumenti so pred sodiščem EU naleteli na gluha ušesa. “Bruselj noče dopustiti, da bi madžarski narod na referendumu povedal svoje. Birokratska elita noče sprejeti svobodne izbire in mnenja madžarskega naroda,” je prepričana Vargova.

Madžari bodo na prihajajočih volitvah namreč odločali tudi glede referenduma o zakonu za zaščito otrok, ki predvideva ostrejše kazni za pedofile, ter zagotavlja staršem, da lahko sami odločajo ali želijo svoje otroke izpostaviti LGBT propagandi. Bruslju in levoliberalnim politikom se zaradi tega zdi zakon, ki ščiti otroke sporen. Madžarskim oblastem očitajo kršitev “vladavine prava”.

Predsednica EK Ursula von der Leyen (foto: EPA)

Nad odločitvijo Sodišča EU je po poročanju Reutersa bila bolj navdušena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Današnja razsodba potrjuje, da smo na pravi poti,” je prepričana von der Leyenova, ki je najavila, da bo v prihodnjih tednih odločila kako bo ukrepala Evropska komisija glede Madžarske in poljske, ki sta sicer že postopku zaradi domnevne kršitve načela vladavine prava. Na kocki je na stotine milijard evrov, ki sicer pripadajo Madžarski in Poljski v sklopu fonda za obnovo v času pandemije covid-19.

Politično maščevanje Fideszu pred volitvami?
Pri EU vztrajajo, da morajo prejemnice finančnih sredstev spoštovati “Evropske standarde”. Odločitev sodišča pa bruseljskim birokratom po drugi strani povzroča sive lase, saj ravno v času, ko želijo pokazati enotnost zaradi napetosti z Rusijo, sami odganjajo tako Poljsko kot Madžarsko.

Na Madžarskem bodo medtem 3. aprila 2022 naslednje parlamentarne volitve. Po mnenju vladajočega Fidesza je odločitev Sodišča EU “politično maščevanje” Madžarski z namenom pomagati združeni opoziciji v srednjeevropski državi, ki vključuje vse od neonacistov, pa do komunistov. EU je že zamrznila 36 milijard evrov za Poljsko in sedem milijard evrov za Madžarsko. Poljska in Madžarska sta napovedali, da bosta zavlačevali pri ostali odločitvah EU kjer je potrebna enoglasna odločitev vključno z vprašanji o podnebju, energetiki in skupni zunanji politiki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine