28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Socializem skandinavskega tipa je mit, ki se je že zdavnaj izjalovil, a ga slovenski levičarji še vedno prodajajo kot zgodbo o uspehu

Nova raziskovanja so pokazala, da so visoki davki in močna socialna država katastrofa, ki nordijsko regijo vleče vedno bolj navzdol. Skandinavska socialna država je namreč dolga desetletja slonela na bogastvu, ki so ga ustvarili pred stagnacijo, ki jo je povzročilo razraščanje socialne države.

 

Levičarski novinarji, politični komentatorji, pop zvezdniki in akademiki so dolga leta hvalili skandinavske države in njihov model socialne podpore, ki jo zagotavljajo. Kot piše Institute of Economic Affairs, so po večini razumnih meritev to tudi uspešne države. A za zgodbo o uspehu se skriva tudi zgodba o neuspehu, ki je pogosto prezrta, čeprav postaja čedalje očitnejša.

Uspeh skandinavskih držav je uspeh, do katerega je prišlo veliko pred oblikovanjem socialne države. Stagnacija Švedske se je začela s širitvijo socialne države v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Med letoma 1870 in 1936 je Švedska uživala najvišjo gospodarsko rast v industrializiranem svetu. Med letoma 1936 in 2008 je stopnja rasti padla na 13. mesto med 28 industrializiranimi državami.

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine