13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Socialistični raj v Nemčiji se ruši: žena kanclerja Scholza odstopila s funkcije deželne ministrice

Piše: STA, C. R. 

Ministrica za izobraževanje nemške zvezne dežele Brandenburg Britta Ernst je ponudila odstop, je danes sporočila tiskovna predstavnica deželne vlade. Ministrski predsednik Brandenburga Dietmar Woidke je njen odstop sprejel. Britta Ernst je sicer žena nemškega kanclerja Olafa Scholza in tako kot njen mož prihaja iz vrst socialdemokratov.

Ernst je kot razlog za odstop navedla pomanjkanje podpore. Izzivi ministrstva za izobraževanje so zelo veliki, je dejala v Potsdamu, glavnem mestu vzhodnonemške dežele Brandenburg. “Da bi se s tem soočili, je potrebna velika enotnost,” je dejala. “Te enotnosti ni več,” je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V zadnjih letih je bila kot ministrica večkrat deležna kritik izobraževalnih združenj in opozicije, nazadnje tudi znotraj vladajoče koalicije socialdemokratov, krščanskih demokratov in Zelenih. Nanašale so se na načrte za prerazporeditev 200 delovnih mest učiteljev na administratorje in socialne delavce, zaradi česar bi morali posledično v vseh šolah zmanjšati sredstva za dodatne aktivnosti, kot sta dopolnilni in celodnevni pouk.

Ernst je bila ministrica za izobraževanje dežele Brandenburg od leta 2017. Nasledil jo bo državni sekretar za izobraževanje Steffen Freiberg.

Ministrski predsednik Brandenburga in njen strankarski kolega Woidke je pohvalil delo Ernstove. “V težkih časih, pri tem mislim na pandemijo covida-19, je svojo funkcijo opravljala z daljnovidnostjo in mirno roko,” je dejal po poročanju dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine