15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Socialistična katastrofa v Venezueli

Piše: Jože Jan

Bogata literatura in statistični podatki prikazujejo uničenje Venezuele v rokah diktature, ki sta Chavez in Maduro vzpostavila s svojim »socializmom XXI stoletja«. Več dokumentov, kot je v Harvardu izdan »Venezuela dan pozneje (in dan prej)«  in raziskave ENCOVI (Encuesta Nacional de Condiciones de Vida – Državna raziskava življenjskih razmer), poroča o državi, v kateri je sedanja gospodarska aktivnost le 28% tiste, ki je bila leta 2014. BDP na prebivalca se je zmanjšal za 74,8%, gradbeništvo je padlo 90,7%, trgovina 75,6% , industrijska proizvodnja je padla 71,7%. V zadnjih desetih letih sta se izvoz in uvoz blaga zmanjšala za 90%.

Po mnenju harvardskega analista je ta propad »posledica strategije, ki je zrušila tržni sistem in ga nadomestila s centralnim načrtovanjem in državnim lastništvom«. V začetku so ljudje ploskali nadzoru cen, menjalnemu nadzoru, razlastitvi zemljišč in podjetij in nacionalizaciji, vendar so ti ukrepi uničili tržno gospodarstvoin je zaprlo na tisoče podjetij. Vse to je povzročilo, da danes 94,5% Venezuelcev živi v revščini, 76,6% pa v skrajni bedi.

Sprva sta izvoz nafte in povečanje zunanjega dolga (v desetih letih se je dolg povečal za štirikrat) ljudem omogočila začasno blaginjo. Toda preganjanje proizvodnega sektorja s strani socialistične vlade in neomejena korupcija je povzročilo ogromen beg kapitala (1,78 bilijona ameriških dolarjev, kar je enako šestkratnemu BDP). Režim se vzdržuje s povečanjem javne porabe in neomejeno denarno izdajo, ki je v letu 2017 sprožila hiperinflacijo. Od tedaj je hiperinflacija minimalno plačo znižala na nič.

Kriza je prisilila, da se je več kot pet milijonov Venezuelcev izselilo, s čimer se je število prebivalcev zmanjšalo na 28,7 milijona.  Stopnja umrljivosti dojenčkov se znatno dviga in je enaka, kakor je bila pred 30 leti. Nivo izobraževanja se je v petih letih zmanjšalo s 76% na 65%. V državi, ki ima eno največjih zalog nafte celega sveta, 20% prebivalstva nima dostopa do bencina in Venezuelec povprečno porabi uro in pol, da lahko tanka.

 

Vir: El Espectador, Kolumbija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine